Szeptember 8. a fizioterápia világnapja 1995 óta. Magyarországon 3 évvel később emlékeztek meg róla először. Azért éppen erre a dátumra esett a választás, mert 1951-ben e napon alapították meg a Gyógytornászok Világszövetségét, a gyógytorna pedig ma az egyik legismertebb fizikoterápiás módszer.

A fizioterápia elnevezés a görög, természet jelentésű, „füzosz” szóból ered. Azon gyógyító, gyógyhatású kezelési módszerek összefoglaló megnevezése, amelyek a természet fizikai és kémiai erejét, a természet adta lehetőségeket hasznosítják. Az orvosláson belül az egyik legrégebbi terület. Fizioterápiás módszerek a gyógytorna mellett például a gyógymasszázs, a balneo- és a hidroterápia. A fizioterápiás kezelések feladata általában a beteg fájdalmainak csillapítása, a mozgásszervi funkciók helyreállítása.

Szerintem igen fontos ünnep ez a világnap, mégis kicsit háttérbe szorult az elmúlt években, miközben a természetes életmód, az egészséges táplálkozás és a „wellness-ezés” igen trendi. Úgy érzem, a gyógytorna vagy a gyógyfürdős kezelés sokak fejében összekapcsolódott az idős kori problémákkal. Egy középkorú ismerősöm rendszeresen jár gerinctornára, mert úgy gondolja, hogy a hát- és hasizmait így tudja a legegyenletesebben fejleszteni, karbantartani. Bármikor szóba kerül – mesélte –, hogy gyógytornázik, kicsit aggódva, sajnálkozva kezdik méregetni, beszélgetőpartnerei szemében hirtelen éveket öregszik. A vele egykorú barátai pedig – akik amúgy semmit nem mozognak –, a háta mögött kinevetik, hogy nyámnyila, gerinctornázik, ahelyett, hogy valami komolyan vehető sportot űzne, futna vagy jógázna.

Nos, ha valakinek kétségei lennének, a gyógytorna nem „babapiskóta”, hanem komoly fizikai igénybevétellel járó mozgás, amellyel javítható a mozgásszervi problémákkal küzdő fiatal és idősebb emberek életminősége. Sok esetben a gyógytorna segít abban, hogy ismét mozogni tudjon például egy műtét után a beteg. Rengeteg ember él együtt krónikus fájdalommal. Már meg sem lepődöm azon, hogy 30 évesnél idősebb ismerőseim közül mind többen panaszkodnak, hogy rendszeresen fáj a hátuk, a válluk vagy a derekuk.

Tudták, hogy a népesség 80%-a életének egy bizonyos szakaszában derék-, vagy derékkörnyéki fájdalomtól szenved? Az ülő életmód, a túlzott gépkocsi használat mind hibáztatható ezért, ezt jól tudjuk. Szerintem azonban ez a fájdalom részben a miatt van, mert bár sokan sportolnak, a legtöbben ezt szakértő tanácsadó, személyi edző nélkül teszik. Sokan nem megfelelő testtartással, nem speciális sportcipőben, vagy épp alkalmatlan talajon futnak. Edzés előtt nem melegítenek be, edzés után nem nyújtanak. Ami ennél nagyobb gond, hogy egyszerűen tudomásul veszik, hogy kisebb-nagyobb gyakorisággal a fájdalom az életük része lett. Teljesen értelmetlenül, hiszen a fizioterápiás módszerek valamelyikével meg is szabadulhatnának tőle. Szerintem ezért van szükség erre a világnapra, és arra, hogy a híre minél többekhez eljusson.

A gyógytorna viszonylag új tudomány, korábban a balneoterápia volt a fizioterápia sztárja. Közhely, hogy Magyarország igen gazdag gyógyvizekben. Most nem sorolom fel gyógyfürdőinket, egyet kivéve.

Két évvel ezelőtt Hévízen töltöttem pár napot. Február volt, borongós hűvös idő, bár már érezni lehetett, hogy hamarosan megérkezik a tavasz. Arra gondoltam, ha már ott vagyok, kipróbálom a tófürdőt. Ajánlom mindenkinek, különleges élmény. Nem vagyok fázós, mégis aggódtam, nincs-e túl hideg ahhoz, hogy a szabadban ússzak, ám utóbb már csodálkoztam, miért nem vállalkoznak erre többen. Fantasztikus volt már a látvány is, bármerre néztem finom pára borította a vízfelszínt. A víz kellemes volt, a környezet barátságos.

Tudták, hogy a Hévízi tó a világ legnagyobb biológiailag aktív termáltava, amiben úszni is lehet? A vizét egy 38 méter mélyen fakadó forrás táplálja. Hogy mennyire különleges, az talán egyetlen információból megérthető. Akkora a vízhozama, hogy a közel 4 és fél hektáros tó teljes vízmennyiségét kicseréli három nap alatt. Kénben, rádiumban és egyéb ásványi anyagokban, oldott és gáznemű anyagokban igen gazdag. A fürdő honlapján elolvasható, mi mindenre jó.

Nekem semmi bajom nem volt, csak a kíváncsiságomat „kezeltem”, ám bónuszként lélekben felfrissültem és sokáig nem felejthető élményekkel gazdagodtam.