Vörös és Zöld

Almásfüzitő

A növényvilág ezermestere: a len

 A len egy igazi mindenes. Megoldja öltözködési problémáinkat, növényi zsiradékkal lát el, vezetékeket tömít... A világ szinte minden részén megterem, ezért az emberiség évezredek óta előszeretettel használja fel a legkülönbözőbb célokra. Valószínűleg Közel-Kelet az őshazája, onnan került Dél-Európába és később az egész európai kontinens területére. Kedvenc helye a dombok déli oldala, ahol elegendő napsütés éri. Almásfüzitőn dombok nem nagyon vannak, de napsütésben nincs hiány, így itt sem ismeretlen ez a kecses növény.

 

Közel 250 fajtáját ismerjük, mindegyik más és más, egyedi tulajdonságokkal bír. A legelterjedtebb a házi len, amely 40-80 cm magasra nő, de elérheti az 1 métert is. Szára egyenes, csak a virágnál ágazik el, levelei keskenyek. Virágja öt sziromból áll, legtöbbször halványkék, de létezik fehér színben is. Vázába nem való, mert szirmait nagyon hamar elhullatja. Így inkább gyakorlatias okokból termesztik, szinte ősidők óta.

Lenvászonba tekerték az egyiptomi múmiákat, lenből szőtték az ókori görög tunikákat, kötelet fontak belőle, hálót készítettek a halászathoz.

Elsődlegesen a textilipar használja fel a lent, mivel rostos szerkezete kiváló alapanyag finom és durva szövetek gyártására egyaránt. Könnyen fehéríthető és színezhető, nagy a szakítószilárdsága. Nagyszüleink idejében sokfelé még házilag dolgozták fel a földeken termelt lent, az asszonyok a fonóban sodorták fonallá a rostokat, házilag szőtték az anyagot, és meg is varrták belőle az inget, lepedőt. Ipari termelése Franciaországból indult az 1800-as években, miután feltalálták a len nedves fonását. Bár nagyon gyűrődik, mégis hosszú évek óta a nyári divat slágeranyaga, mert szellős, jó nedvszívó, kellemes viselet. Hétköznapi szövetként megtaláljuk szinte minden háztartásban: abrosz, szalvéta, lepedő, takaró formájában. Nehezebb körülmények között is megállja helyét, vastagabb szálaiból színpadi függönyt és egyéb tartós darabokat lehet szőni. Különleges antibakteriális képességekkel rendelkezik, ezért kiválóan alkalmas különböző kórházi textilek gyártására.

A finom szövésre alkalmatlan szálak sem kerülnek a kukába, ugyanis jól zárja a vizet, így kócként előszeretettel használják vízvezetékek csatlakozásainak tömítéséhez. A papíriparban sem ismeretlen, rostjaiból durvább felületű termékeket gyártanak, de készítenek belőle hőszigetelő lapokat is.

A len magjában rejlik a növény másik jelentős felhasználási lehetősége. A magból ugyanis olajat lehet préselni. Ezzel elsősorban táplálkozásunkat tehetjük egészségesebbé. A lenolaj tartalmazza a legtisztább és legtöbb telítetlen zsírsavat. A növények közül a len jelenti a leghatékonyabb zsírbevitelt. Igazi kincs a vegetáriánusoknak! És ha ez nem lenne elég, kiemelkedő gyulladáscsökkentő tulajdonsága, sőt állítólag rákellenes hatása.

Nem csak az emberi testnek tesz jót a lenből kinyert olaj, a fa felületek is ugyanúgy szeretik. Ezért számos festékben, lakkban, ragasztóban megtalálható. Mindent kipréselnek ebből a szerény és hasznos növényből, hiszen még az olaj préseléséből visszamaradó olajpogácsát is hasznosítják. Nagy fehérjetartalma miatt remek takarmány állatok részére. Szabó, asztalos, szakács, orvos – sok mesterséghez ért a len! Bár nem tekintünk rá aranyként, temérdek lehetőség rejlik ebben a növényi „erőforrásban”.

Jól indult az ősz!
A csomagolás is számít

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2019. június 18. kedd