Vörös és Zöld

Almásfüzitő

Aludjunk: mennyit és hogyan?

Megtartottuk a 2016-os év utolsó Egészség- és életmód klub előadását Almásfüzitőn, mely egy mindenki számára kellemes „tevékenységről” szólt: az alvásról. A rendezvényt az est házigazdája, dr. Varsányi Balázs nyitotta meg, aki kiemelte, hogy háziorvosként ő sem szívesen ír fel gyógyszert betegei alvászavarára. Horváth Ágnes alvástréner előadását egy rövid helyzetfelméréssel kezdte: közönsége alvási szokásaira volt kíváncsi. Mint említette, az alvászavarnak 108 fajtáját ismeri jelenleg az orvostudomány. Ebből a legelterjedtebb a társadalmi jetlag, mely azt jelenti, hogy reggel nehéz a felkelés, és a hétköznapokhoz viszonyítva hétvégén hosszabb az alvásidő. Ez a világ 78%-át érinti kisebb vagy nagyobb mértékben, de főleg a fiatalokra jellemző.

 

A problémák fő oka a mesterséges világítás, mely elválaszt a természettől, így biológiai óránk nagyon könnyen elállítódik. A késői lefekvés is komoly gond, melyet a megnövekedett fénymennyiség mellett elsősorban a tévézés, számítógépezés, internetezés vált ki. Ma már a nap bármely szakában dolgozhatunk, beszélgethetünk ismerőseinkkel, így a megszokott bioritmus sokszor csorbát szenved. A másik nagy rizikófaktor a stresszes élet. Nemcsak az olyan drámai helyzetben, mint a haláleset, vagy egy baleset, hanem a pozitív változásoknál, mint az előléptetés vagy bármilyen más fázisba való lépéskor szorongás alakul ki az emberben, és az kihat az alvás minőségére és mennyiségére is.

Egy nagyszabású kutatás során 6 éven keresztül vizsgálták 60 ezer ember alvási szokásait, melyből kiderült, hogy a társadalom túlnyomó részének 7-8,5 óra alvásra van szüksége naponta. Ha 1-1,5 óra alvás kimarad egy éjszakánkból, az felér két pohár, üres gyomorra megivott sör hatásával. Ezzel magyarázható számos katasztrófa is, hiszen a Titanic elsüllyedése és a csernobili atomkatasztrófa is elkerülhető lett volna, ha a felelősök megfelelően éberek lettek volna, állítja Horváth Ágnes.

De mit tehetünk annak érdekében, hogy alvásunk pihentető és egészséges legyen? A legfontosabb, hogy rendszeressé tegyük lefekvési és ébredési időnket, csináljunk szokást ebből. Igyekezzünk naponta legkevesebb hét órát aludni! Természetesen ez nem kőbe vésett szabály, mindenkinek más szükségletei vannak; van, akinek 5-6 óra alvás is elegendő, de van, aki 9 óra alvás után is fáradtan kel az óracsörgésre. Másik szabály, hogy délután három után ne fogyasszunk kávét! Ez azért fontos, mert hiába hogy egy-két órán keresztül érezzük a koffein hatását, de vérünkből csak nyolc óra elteltével távozik, és akkor hagy minket pihenni. A mesterséges fényekre visszatérve, fontos, hogy határozottan válasszuk el a nappalt az éjszakától. Nappal igyekezzünk fényben tartózkodni, és minimum egy órát töltsünk friss levegőn! Mielőtt lefeküdnénk, jó, ha a nappali fehér fény helyett melegebb színű fényt használunk, mivel nyugtató hatása van szervezetünkre. De ne csak fényhatásokkal, hanem tevékenységünkben is tegyünk különbséget a két fő napszak között! Amennyiben sokat kell dolgoznunk, előnyösebb, ha azt munkahelyünkön tesszük meg, és a nap további részében nem foglalkozunk a problémákkal. A képernyők fehér fénye, dinamikus színváltozása sincs jó hatással idegrendszerünkre, lefekvés előtt egy órával jobb kikapcsolni ezen eszközöket.

Horváth Ágnes pár jó tanácsa biztosan sokat tud segíteni mindennapjainkban. Kipihenve jobban tudunk teljesíteni. Erre hozott az előadó egy példát is: teniszversenyzőkön végeztek kísérletet, ami megmutatta, hogy a kávé 7%-ot javított a sportoló teljesítményén (ezt a szervák pontosságában mérték), míg ha biztosították a versenyzők számára az ideális pihenési időt, eredményeik 40%-kal javultak. Ez a példa is mutatja, hogy érdemes az előadáson hallottakat a gyakorlatba átültetni.

Szúr, de mégis szeretjük
Úton, útfélen terem az útifű

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2019. szeptember 15. vasárnap