Vörös és Zöld

Almásfüzitő

„Bodzavirágból hullik a sárga virágpor”

A bodzavirág mindenkiben a májusi hónap kellemes melegét idézi fel, nem is véletlenül. Sok népdal szól erről a sárgásfehér virágról, és többnyire a szeretett személy, a fehér menyasszonyi ruha a téma. Nemes Nagy Ágnes egyik versében a kék égen úszó felhőkhöz hasonlítja a virágernyőt, ahogy nemrég a Mindenki című Oscar-díjas rövidfilmben dallá formálva hallhattunk is.

 

A 3-10 méter magas bodzabokor mindenhol az örömöt hirdeti, csak az Őrségben nem nézték jó szemmel. Ott az ördög és a rossz lelkek fája, és sokszor belecsap a villám. Ezért Magyarországnak azon a részén nem ültették ház mellé.

Nevének jelentése bizonytalan, legvalószínűbb, hogy a bogyó szót rejti, azaz a terméséről nevezték el. Hazánkban nagyon gyakori, szinte minden rét szegélyén ott pompázik a fekete bodza. Igen, annak ellenére, hogy méretes virágernyője fehér, fekete jelzővel szerepel a növényhatározóban. A rengeteg kis fehér virág nyár elejére ugyanis fényes fekete gyöngyhöz hasonló bodzabogyókká érik. A bodza virága és termése is ehető. Ezt őseink is tudták, és számos módon hasznosították, ahogy ma is.

Szüleink egész expedíciókat indítottak májusban azért, hogy minél több bodzavirágot szüreteljenek. A virágokat edénybe tették, vízzel felöntötték, citromot és cukrot adtak hozzá, és két nap múlva kész is volt a mézédes bodzalé, ami persze villámgyorsan el is fogyott. Amellett hogy finom és hűsítő italt készíthetünk belőle, fogyaszthatjuk tea formájában. A virágot 10 percre kell forró vízbe áztatnunk, és kész is a csodaszer, mely csillapítja a lázat, felszabadítja a légutakat, meghűléses, influenzás betegségekre kiváló gyógyír. Fertőtlenítő hatása nem mese, még a kecskéknél is megfigyelték, hogy bodzalevelet rágnak, ha körömgyulladással küzdenek.

Forrás: www.jamieoliver.com

Konyhánkban bodzalé és bodzaszörp mellett még számos recept alapanyaga lehet a növény. A kísérletező kedvűek megpróbálkozhatnak bodzabor, illetve pálinka készítésével. Ha nem csak meginni, hanem enni is szeretnénk a virágot, készítsünk sűrű, sörös palacsintatésztát! A virágernyőt belemártva, olajban kisüthetjük.

De nem csak a családanyák és gyógyítók használták e szép és dús bokor adományait. A fekete bodza fás szára sok esetben szerszámok nyeleként szolgált. A népzenében oly sokszor használatos hatlyukú furulya alapanyaga szintén a télen vágott bodzaág. Az üreges fa kitisztítása és csiszolása után a 40 cm-es ágba hat lyukat kell fúrni, és máris kész a pásztorok kedvelt hangszere. A bodza üregét a kovácsok fújtatójuk elkészítéséhez, szálkás ágát a halászok hálóvarró tűk faragásához használták. Gyerekkori kirándulásainkon gyakran készítettem én is bodzasípot. A fiatalabb korosztálynak a bodzáról persze már nem a síp, hanem a Harry Potterből a „Pálcák ura”, minden idők leghatalmasabb varázspálcája jut eszébe.

A közismert fekete bodza rokonai már nem olyan barátságosak. A fürtös bodza termése mérgező. Hazánkban nagyon ritka, csak a hegyvidékeken él meg. Termése pedig összetéveszthetetlen a fekete bodzáéval, hiába ernyős, vörös színe figyelmeztet, hogy ne szedjünk belőle. A földi bodza (vagy gyalogbodza) szintén nem ajánlott fogyasztásra, de ezt is egyszerűen megkülönböztethetjük ehető rokonától, mert nem bokrokon nő, hanem lágy száron. Termése hasonlít, de nem lefelé csüngő ernyőket alkotnak fekete bogyói, hanem felfelé mutat a „csokor”.

Nos, mi koncentráljunk a fekete bodzára, hiszen most van szezonja finom virágának!

Az izgalmas násztánc mestere: búbos vöcsök
Milyen a tudatos vásárló, ha magyar?

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2019. január 22. kedd