Vörös és Zöld

Almásfüzitő

Bor, kalács, jókedv – a szőlő ünnepe Kesztölcön

Kesztölcön hagyománya van a szüret megünneplésének, amit idén sem mulasztott el a pilisi település népe. A Szüreti Mulatságok több évtizedes múltra tekint vissza, így komoly megtiszteltetés nekem és cégemnek, hogy évről évre visszajárhatunk erre az eseményre. Szombaton is minden rendelkezésre állt, ami egy falusi mulatsághoz kell, igaz, az időjárás lehetett volna kicsit kegyesebb.

 

Mivel azonban nem volt, így a szokásos felvonulás elmaradt, de ez nem szegte kedvét az ünnepelni vágyó közönségnek. „Itt mulat a falu apraja és nagyja, búját és bánatát mind otthon hagyja.” Így szólt találóan Kochnyák Sándor, a falu kisbírójának köszöntője. Utána Vöröskői István polgármester üdvözölte az egybegyűlteket: „Isten az embert közösségre teremtette, hogy önmagával és a természettel harmóniában éljen, őrizze meg közösségét, környezetét.” Valódi összekötő gondolat Kesztölc és a Tatai Környezetvédelmi Zrt. között, hiszen az embert nem lehet környezetéből kiragadni, hat ránk, mi pedig alakítjuk. Persze nagyon nem mindegy, hogyan.

A köszöntők után zenés műsor következett, elsőként a szlovákiai Felsőkirályiból érkezett CSEMADOK kórusa lépett színpadra. A testvértelepülés, Búcs kórusának választása a Megkötöm lovamat című virágénekre esett, melyet stílusosan kiegészítettek egy „Nézését meg a járását” strófával is, a közönség legnagyobb örömére. A falubeli Pávakör zárta a néphagyományokra épülő műsorblokkot.

A kesztölci óvónénik „A három pösze lány” történetét adták elő mai nyelvezethez és humorhoz adaptálva, mely egy színfolt volt a klasszikus előadások után. Ének és színház után a táncé volt a főszerep: a Tokodi Szivárvány Mazsorett csoport mutatta be tudását. Bár a hangtechnika némi zavart okozott a műsor előadásában, a lányok helytálltak. Szinkronizált koreográfiájukkal, lenyűgöző pontosságukkal kiérdemelték a közönség többszöri tapsviharát. A hetvenes évek populáris dallamait hozta ajándékba a közönségnek az ABBA Sisters. Az énekesnők nosztalgikus emlékeket ébresztettek a nézőkben, kitörő öröm és közös éneklés koronázta fél órás műsorukat.

A szervezők gondoltak a gyerekekre is, korongozás, körhinta, ügyességi játékok fogadták őket. Cégünk több ügyességi játékkal, valamint „A hulladék útja” című, ismeretterjesztő táblás tudás-teszttel települt ki. Természetesen mindegyikben a környezetvédelmen volt a hangsúly, ezen belül is a szelektív hulladékgyűjtésen. A táblás játékunk legfontosabb üzenete, hogy a gyerekekben tudatosuljon: minden, amit használunk, legyen az az iparban vagy otthon, hulladékká válhat, amit nem lökhetünk félre, nem tehetünk úgy, mintha nem lenne. Dolgunk, feladatunk van vele. Van, amivel csak közvetetten, van, amivel azonban nap mint nap hozzátehetünk földünk jövőjéhez néhány percet. Hiszen minden háztartásban dönteni kell arról, mit tegyünk használat után a pillepalackkal, a befőttesüveggel, az újságpapírral, hogy csak a legkézenfekvőbb tárgyakat említsem.

 

A sokszínű műsor igazi ünnep volt Kesztölc számára. Délutánra a felhők is odébbálltak, így a napsütésben lehetett örvendezni az idei szőlőtermésnek

Mindent a fedőanyagról
Jól indult az ősz!

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. szeptember 22. kedd