Vörös és Zöld

Almásfüzitő

Egy százalék a leginkább kiszolgáltatottakért

Sokszor töprengtem azon, miért nem rendelkezik mindenki adója egy százalékáról. Nem hallott volna a lehetőségről? Ez szinte lehetetlen, hiszen minden alapítvány és egyesület beszél erről, és évek óta rendszeresen találkozhatunk országos, az 1%-ot népszerűsítő kampányokkal. Azt a problémaforrást is biztosan kihúzhatom, hogy sok munka lenne vele. Mert maximum 10 perc alatt „letudhatjuk” az egészet, akár az ügyfélkapun keresztül is, ha rendelkezünk ezzel a szolgáltatással.

Nem kerül semmibe, elenyésző plusz erőfeszítést igényel, és sok ember életén segít. Ebből teljesen egyértelműen következne, hogy minden adózó él a lehetőséggel, és dönt arról, hogy adója egy százaléka milyen célt szolgáljon. Mégsem teszi ezt mindenki! Arra jutottam, hogy a szomorú érdektelenségen túl, talán a tanácstalanság a legfőbb akadály. Hogy sokan nem tudják, kinek ajánlják fel adójuk jó ügyekre szánható részét. Ezért szeretnék blogomban néhány vitathatatlanul jó ügyet képviselő civil szervezetet bemutatni. Előző, hasonló írásomban környezetvédelmi szervezetekről írtam. Most néhány, hátrányos helyzetű embereket felkaroló non-profit társaságot mutatok be röviden. Közülük van, akik országos hatókörrel működnek, és van tatai szervezet is.

 

Tatai az Esőemberekért Egyesület, akik otthont tartanak fenn fiatal autisták és értelmileg akadályozott emberek számára. Fontos célkitűzésük, hogy a lehetőségekhez mérten minél inkább segítsék a társadalmi integrációjukat, hogy akár önállóan, vagy kisebb támogatással részt vehessenek mindennapi életben. Az egyesület foglalkoztatási lehetőséget nyújt a gondozásukban élő megváltozott munkaképességű embereknek, akik elsősorban különféle kézműves termékeket állítanak elő, finom lekvárokat, teát, dísztárgyakat.

A Magyar Down Alapítvány értelmi fogyatékos és halmozottan sérült fiatalokat és felnőtteket támogat. Céljuk, hogy lehetőség szerint minden sérült ember családban és ne egy nagy bentlakásos intézetben élhessen. A családokat tanácsadással, képzéssel segítik, hogy könnyebben megoldják azokat a napi feladatokat, amelyekkel kapcsolatban egy normális életet élő családban fel sem merül, hogy gondot jelenthet másoknak. Szerteágazó az a szolgáltatási kör, amelyet az alapítvány a rászorulóknak nyújt. Egyik kiemelt feladatuknak tekintik, hogy értelmes, számukra való munkát végezhessenek a sérült emberek is.

Különleges és hiánypótló a Szemem Fénye Alapítvány tevékenysége. Ha egy idős ember lesz gyógyíthatatlan beteg, az is megviseli az őt szerető embereket érzelmileg, és sokszor megoldhatatlan helyzet elé állítja a családot, ha szerettük folyamatos ápolásra szorul. A Szemem Fénye gyógyíthatatlan betegséggel küzdő gyerekeknek, fiataloknak és családjuknak segít. Szolgáltatásuk része az is, hogy átmeneti támogatást nyújtanak például, amikor egy szülő nem tudja kire bízni a szakszerű és folyamatos ápolást igénylő gyerekét. A Dóri Ház otthon nem egy gyermekmegőrző hely, hanem fejlesztő intézmény, ahol szolgáltatások egész sorát nyújtják a jelentkezőknek. Az alapítvány a gyerek hospice szolgáltatása mellett, a gyereküket elvesztett szülőknek is segít a gyász feldolgozásában.

Manapság sokan vállalnak önkéntes munkát, szerencsére úgy érzem, ez egyre „trendibb”. Ma már a középiskolákban elvárás, hogy a gyerekek megtapasztalják, milyen jó érzés másoknak segíteni. Természetesen sokan nem tudnak szabadidejükben betegeket ápolni. Kevesen tudnak élelmet, vagy meleg otthont biztosítani a szűkös körülmények közt élőknek. Mindezt nem nekünk kell vállalnunk, mert vannak olyan civil szervezetek, akik ezt megteszik helyettünk. Nekünk csak annyi dolgunk van, hogy válasszunk egy ügyet, melyet jövedelemadónk egy részével szeretnénk támogatni, hogy másoknak is élhetőbb legyen a világ.

Egy egész patikára való gyógyszert helyettesít az ...
A vízpartok szerelmese: a réti cankó

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2019. június 18. kedd