Vörös és Zöld

Almásfüzitő

Évfordulós gondolatok

Közel egy éve, 2016 júniusában indítottam blogomat. Nem jutott volna eszembe ezen a szerény évfordulón mérleget vonni, de történt valami a nagypolitikában, ami mégis erre indított.

A sajtó tele van azzal a hírrel, hogy Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke az amerikai polgárok érdekeire hivatkozva felrúgta a párizsi klíma-megállapodást.

A háttér: 2015-ben az ENSZ 21. klímakonferenciáján részt vevő 195 ország elfogadta, hogy hatékonyan és közösen tesz a bolygó pusztulása ellen. Konkrét célokat fogalmaztak meg ennek érdekében, melyek közül a legfontosabb, hogy a globális felmelegedés semmiképpen ne haladja meg a 2 Celsius fokot (az iparosodás előtti mértékhez képest), majd további lépésként a 1,5 fokot. 2050-re tervezik, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását visszaszorítják arra a szintre, amelyet az erdők, óceánok még fel tudnak dolgozni. Az egyezmény hatályba lépéséhez azt ratifikálnia kellett a világ üvegház-kibocsátásának 55 százalékáért felelős 55 államnak (Magyarország is aláírta 2016. októberében), ez 2016 novemberéig meg is történt.

 

Hol van ebben Amerika? Nos, Amerika használja a világon a legtöbb növényvédő vegyszert. (Ezek közül a legveszélyesebbek a nitrogén, foszfor és kálium tartalmú vegyszerek, amelyek a földbe szivárogva bekerülnek a vizekbe, és ezzel rombolják az élővilágot.) Szén-dioxid kibocsátás és vízszennyezés szempontjából lecsúszott ugyan a második helyre, mert Kína egyértelműen megelőzi, ám ez a mennyiség például Oroszország kibocsátásának háromszorosát jelenti. Megjegyzem, Kína már jelezte, továbbra is kötelezőnek tartja magára nézve az aláírt egyezményt.

Trump döntése viszonylag friss, sok részletet nem ismerünk, megkockáztatom, még nincs is kidolgozva részletes koncepció a hogyan továbbról. A döntés indoklásaként elhangzott, hogy a klímaegyezmény az Egyesült Államoknak aránytalanul sokba került, és más országokat hozott kedvező helyzetbe. Feltételezem, hogy komoly lobbi érdekek is szóltak a lépés mellett. Trump nem titkolja, hogy építene USA szénvagyonára, valamint tenni fog a gáz és olajtermelés felpörgetése érdekében. Nyilván ez egyszerűbb lesz úgy, hogy nem köti nemzetközi megállapodás. És igen, a populista elnök nyilván számít arra is, hogy ez tetszik majd az amerikai nép jelentős részének: nem hagyom, hogy a ti zsebetekből fizesse a világ a környezetvédelmi harcát! Nos, meglátjuk, hogyan reagálnak majd az amerikai állampolgárok. Sokan, köztük neves ipari vezetők már jelezték, hogy nem értenek egyet a döntéssel, és nagy kockázatot látnak benne.

És erről nekem miért jutott eszembe, hogy egy éve indítottam a környezetvédelmi tematikájú Vörös és Zöldet? Nos, egyszerű: azon töprengek, vajon számít-e mindaz az apró tett, helyi kezdeményezés, néhány fős természetvédő civil szervezet, óvodásoknak tartott játék a szelektív hulladékgyűjtés hasznáról, több mint 260 blogot követő olvasó, hetente lájkolók ezrei? Volt-e értelme, annak a 42 bejegyzésnek, amit eddig írtam az almásfüzitői vörösiszap-tározón megforduló madarakról (a szalakóta lett az abszolút győztes, 1700 lájkolóval!), az ott élő növényekről, cégünk környezetvédelmi erőfeszítéseiről, az almásfüzitői egészségklubról vagy falunapról, esetleg általános környezetvédelmi témákról? Remélem, hogy igen. Egy biztos, folytatom, fontosnak tartom, hogy ne másra várjunk, ne mástól reméljük a megoldást. Ha az amerikai polgárok elkötelezettek a környezetvédelem ügye iránt, rá fogják venni elnöküket, hogy ismét csatlakozzanak a párizsi egyezményhez.

Május végi ünnepség Almásfüzitőn
Gólyatöcs: mintha gólya lenne, de mégsem az. Azért...

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2019. február 23. szombat