Vörös és Zöld

Almásfüzitő

Folyékony lételemünk: H2O

Nem csak a kontinenseket átívelő mammutcégeken múlik Földünk egészsége, tisztasága. Bolygónkon több mint 7 milliárd ember él, mindenki kiveheti a részét a feladatból. Sokszor hallottuk már azt a gondolatot, hogy unokáink kölcsön adták nekünk az erőforrásokat, így a vizet is, amelyet minél tisztábban kell nekik visszaörökítenünk. Egyre csökkenő ivóvíztartalékainkra leginkább úgy vigyázhatunk, hogy takarékosan használjuk. Ennek messzebb ható haszna is lesz. Hiszen rengeteg energia elmegy víztisztításra, hogy vezetékes vizünk iható legyen. A fejlett világban egy ember hozzávetőlegesen 100-150 liter vizet fogyaszt el naponta. Sok esetben fölöslegesen. Pedig számos mód van az ésszerű használatra, amelyet a hétköznapi életben naponta gyakorolhatunk. Gondolatébresztőnek megosztok ezek közül párat.

 

Sok háztartásban nem figyelnek a vízrendszer hibátlan működésére. Ezt csepegő csapok, rosszul záró tartályok jelzik. A sok kicsi összegyűlik, a lassan szivárgó víz hosszú távon hatalmas pazarlás, amely a vízszámla mellett környezetünkön is meglátszik. Hetente akár 600 liter víz is elfolyhat! Nem az a megoldás, hogy a csapot egyre erősebben megszorítjuk, hanem a tömítést kell kicseréltetni. Hasonló módon sokszor fölöslegesen folyik a víz mosogatás közben. Igyekezzünk elzárni, amikor nem használjuk! Kézmosás, borotválkozás és fogmosás közben is gyakran indokolatlanul nyitva hagyjuk a csapot – ki lustaságból, ki nemtörődömségből. Miért szükséges elfolynia 20 (!) liter víznek azért, hogy a végén fél literrel kiöblítsük a szánkat?

Egy zuhanyozással átlagosan 140-160 liter vizet használunk el, a kádba viszont 250-300 liter vizet töltünk, ha fürödni szeretnénk. A mérleg nyelve határozottan a gyors és hatékony tusolás felé mutat. Aki ennél tudatosabb, víztakarékos zuhanyfejet használ, a mosdó csaptelepére pedig víztakarékos perlátort szereltet. Víztakarékos WC tartály is létezik!

A mosásnál van néhány egyszerű praktika, amelyekkel tovább javíthatjuk unokáink esélyét, hogy nekik is jusson tiszta, egészséges ivóvíz. Gyűjtsük össze a szennyes ruhát, hogy mosógépünk teljes programmal működjön, vagy állítsunk be feles programot!

Aki kertes házban él, tudja, mennyi víz elmegy öntözéskor. Jó ötlet, hogy gyűjtsük az esővizet, és azzal locsoljunk! Nem csak a számlán lesz változás, de ipari tisztítás nélküli vizet kapnak növényeink, sőt a víztisztító telepeknek is kevesebb dolga lesz. Talán sokan nem tudják, azért is érdemes este vagy reggel locsolni, mert sokkal kisebb a párolgás miatti vízveszteség. A kerti utakat fölösleges locsolni, hiszen erre van a seprű. És az autót sem kell órákig locsolni, arra elég egy-két vödör víz.

És nyáron kiválóan lehet takarékoskodni azzal is, ha néhány palack vizet beteszünk a hűtőbe, így nem kell a csapot folyatnunk a hideg vízért.

Láthatjuk, van még mit fejlődni. Mi, hétköznapi emberek is több száz tonna vizet takaríthatunk meg. Önáltatás azt gondolni, hogy a kicsi nem számít!

Ha valakinek van még több ötlete, ossza meg velünk!

Régi családorvosunk: Kamilla
A szürkület vérprofi vadásza

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2021. március 06. szombat