Vörös és Zöld

Almásfüzitő

Füzitői napok annó – 2014.

Közeledik május vége, ilyenkor gyereknap táján rendezik Almásfüzitőn a Füzitői Napokat. A Tatai Környezetvédelmi Zrt. számára ez fontos ünnep. Évek óta részt veszünk rajta és nem pusztán úgy, hogy támogatjuk, hanem ki is települünk, programokat viszünk.

 

Én 2014-ben vettem részt először az eseményen. Már akkor, a legelső alkalommal barátságos, szerethető rendezvénynek találtam a Füzitői Napokat. A Petőfi Művelődési Ház által szervezett program évek óta látogatók százait vonzza, fő motorja a művelődési ház igazgatója, Melinda. Ő gondoskodik arról, hogy minden flottul működjön. Az időjárás 2014-ben nem volt kegyes velünk, a helyiek mégis szép számmal jöttek el a szabadidőparkba.

A rendezvénynek van néhány állandó eleme, ilyen például a színpadi műsor. A délelőtt többnyire a helyi gyermekcsoportoké, fellépnek kicsik és nagyobbak, énekelnek, táncolnak. Délután a környék népszerűbb együttesei szórakoztatják a közönséget, majd este egy ismert zenekar koncertje zárja a rendezvényt. A borús időjárás ellenére jókedvű napot Dér Heni koncertje és az ezt követő utcabál zárta, ahol a Vidám fiúk zenekar gondoskodott a hangulatról.

Az igazi közösségformáló esemény ezen a napon mindig a főzőverseny. Mára már hagyomány, hogy baráti társaságok, családok itt töltik az egész napot, és közösen főznek. Az önkormányzat adja a hozzávalókat. Kordélutánra szokott elkészülni a bográcsokban a gulyás, és kezdődik az értékelés, majd az elkészült finomságok elfogyasztása.

Melinda mindig különleges figyelmet fordít a gyermekekre, trambulinnal, ugrálóvárral és különböző lovas programokkal igyekszik szórakoztatni őket. A 2014-es rendezvényen a környezettudatosság és az egészséges életmód került a középpontba. Az egész nap kipróbálható mászófal is a testmozgás fontosságára hívta fel a figyelmet. A helyi Egészség- és Életmódklub is képviseltette magát, az általuk működtetett egészségsarokban vérnyomást, vércukor- és testzsír százalékot mértek.

Mi is arra törekszünk, hogy a gyerekek jól érezzék magukat ezen a napon. Ezért hívjuk meg minden évben Andrást, a keramikust, aki az Őrségből érkezik, rendszerint elsőként a rendezvényre. Ő egész nap fáradhatatlanul segít a gyerekeknek vázákat, kaspókat és tálkákat korongozni.

De sok más programmal is készültünk. A gyermekeknek három korosztályban rajzversenyt hirdettünk, a szelektív gyűjtésre ösztönzés jegyében szivacslabda-dobó versenyt tartottunk, a legkisebbeknek pedig játékos „hulladékhorgászatot” szerveztünk.

A felnőttek érdekes teszten mérhették le, hogy mekkora „ökológiai lábnyomot” hagynak a Földünkön, ezzel egyben arra is választ kapva, hogyan élhetnének környezettudatosabban.

A kívülálló szemével
Füzitői napok annó – 2015.

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. szeptember 26. szombat