Vörös és Zöld

Almásfüzitő

Május végén mindenki ünnepel

Kesztölcön is van telephelye a Tatai Környezetvédelmi ZRt.-nek, így évről évre meghívást kapunk az ottani önkormányzat május végi rendezvényére. Az idei majális különleges, összevont esemény volt: egyszerre ünnepelték a gyerekeket és az apákat. Kesztölcön évek óta megtartják a világon először 1910-ben, Amerikában megrendezett apák napját. Élenjárók, hiszen, bár hazánkban csak néhány éve kezd divatba jönni, ez a nap náluk már hagyomány, ráadásul idén mindenkit megelőzve tartották meg. Ugyan a hivatalos ünnep Magyarországon június utolsó vasárnapján lesz, de szerintem a kesztölci apukák nem bánták a korai ünnepet.

 

 A helyszín a gyönyörű futballpálya volt. Talán mókás a jelző azoknak, akik nem jártak még ott. Valójában, nem a pálya gyönyörű, hanem a hegyekkel körül ölelt völgy, ahol elterül. Különösen szép volt a táj a ragyogó napsütésben.

Sokszínű program várta a gyerekeket és a családokat. A színpadi műsor mellett zsonglőr, kígyósimogatás, arcfestés, trambulin-bemutató, ügyességi versenyek várták az érdeklődőket. Ki lehetett próbálni a paplanernyőzést, volt drótkötélpálya, kisvonat és tűzoltó-bemutató. Kitett magáért az önkormányzat, törekedtek arra, hogy ezen a napon, mindenki megtalálja a számára megfelelő kikapcsolódást, szórakozást a gazdag kínálatból.

Nekünk köszönhetően volt agyagkerámia-készítési lehetőség is. Több évvel ezelőtt találkoztunk Andrással, aki immár néhány éve a családi nap sokak által várt „eseménye”, ő a mi meghívásunkra érkezett Kesztölcre. Az Őrségben él, és bár korán, hajnalban kell indulnia, mégis mindig az elsők között érkezik. A rendezvény végén pedig mások már a sátrakat pakolják, ő még rendületlenül forgatja a korongot, segít a próbálkozóknak, hogy csinos legyen a készülő tárgy. Jó kedélyű, nyugodt, barátságos ember, akit alig akarnak a rendezvény látogatói hazaengedni.

A családi főzőverseny Kesztölcön is elmaradhatatlan, akárcsak Almásfüzitőn. Nekem ez nagyon tetszik: a közös munka, a tűz őrzése, annak a megvitatása, hogy mekkorára aprítsák a gulyáshúst, elegendő-e a só az ételben, kerüljön-e bele majoránna, mennyi erős paprikát karikázzanak bele, erősíti az emberi kapcsolatokat. Ilyenkor jut idő arra, hogy megbeszéljenek egymással fontos, vagy akár apró-cseprő dolgokat. És persze az sem mindegy, hogy kinek a „versenyműve” arat igazán sikert. A mi csapatunk idén túlfőzte magát: akkora lett az adag, hogy nem birkóztunk volna meg vele, meghívtunk ezért néhány kesztölci családot az asztalunkhoz. Az ételhez jutott kiváló bor is a helyi pincészettől.

Jó nap volt, szép élményekkel gazdagodtunk.

 Kesztölci gyermeknap, Apák napja

 Kesztölc - paplanernyő

Ugyanaz és mégis más
Hiszen ez olyan, mint egy vadaspark!

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. december 06. vasárnap