Vörös és Zöld

Almásfüzitő

Meditáció: kapcsolódjunk magunkkal!

Ismét az Egészség- és életmód klub előadásán jártam Almásfüzitőn. A klub célkitűzése, hogy mindenki első kézből kaphasson tanácsot, hogyan teheti életét egészségesebbé, hogyan élhet tudatosabban. A havonta megrendezett eseménynek dr. Varsányi Balázs a házigazdája, aki novemberben is Murányi Róbertet hívta meg előadónak. Az érintés- és masszázsterápiákban jártas, lelki segítőként tevékenykedő férfi októberi előadását folytatta csütörtökön. A tudatos élet és a lelki egyensúly elérésére, melyről múlt hónapban beszélt, remek eszköz a meditáció – vallja az előadó.

 

Meditáció – milyen zavarba ejtő furcsa szó… Az általános elképzelés, hogy csak a törökülésben, tökéletes csendben és mozdulatlanságban folytatott „kiüresedés” számít meditációnak, és csak a buddhista szerzetesek képesek rá. Ez távolról sem igaz. Valójában mindenki tud meditálni, hiszen ez egy kikapcsolódási mód. Számos módszere van, például az is annak számít, ha csak egyszerűen gyönyörködünk a méhek reptében, vagy belefeledkezünk a patak csobogásába. Egyesek kerékpározás vagy sétálás közben tudnak leginkább kikapcsolódni.

A meditáció viszont több egy egyszerű délutáni kikapcsolódásnál, hiszen itt nem csak valamitől elrugaszkodunk, hanem új kapcsolódást is létesítünk: önmagunkkal. Ezt nem lehet erőltetni, kényszeríteni, ez a meditációnak pont az ellentéte lenne. Ez egy tanulandó/fejlesztendő képesség, amely nem fog elsőre sikerülni, de megtörténhet, hogy három hónap után is akadályokba ütközik.

De akkor hogyan meditáljunk, hogy eredménye legyen? Most egy általánosan használható, alap meditációt mutatunk be. Elsősorban teremtsük meg a körülményeket! Ha csend van körülöttünk, érzékelésünk felerősödik, pontosan oda tudunk figyelni testünkre, érzéseinkre. Gondoljunk arra, hogy a világ, ha kilépünk belőle, erre az 5-20 percre nem fog megállni. Vegyünk fel egy laza, de összeszedett testhelyzetet, amely segíti az érzékelésre való koncentrációt. Vegyük sorra testrészeinket, „kérdezzük meg” őket, hogy érzik magukat! Érzünk melegséget, ellazultunk? Vagy ellenkezőleg, fájdalmat, merevséget tapasztalunk? Itt nincs helyes vagy helytelen válasz, amit érzünk, az saját magunk valója. Ez teljesen természetes, hiszen a problémát nem tudjuk megoldani, míg nem határoztuk meg természetét, nem pontosítottuk forrását. Ennek a gyakorlatnak a folyamatos ismétlése során egyre finomabb árnyalatokat érzékelünk, és egyre közelebb kerülünk a hiánytalanság és a boldogság állapotához.

Az elméleti előadás után mindezt ki is próbáltuk a gyakorlatban. Először lehunytuk szemünket, és lecsendesedve figyeltük légzésünk ritmusát. Ezt követően az arcunkkal kezdve megfigyeltük testünk jelzéseit, mit üzennek számunkra. Ezeket a jeleket nem értelmeztük, nem próbáltuk megfejteni – hiszen ez legtöbbünk számára az első alkalom volt, amikor a meditációval csak ismerkedtünk. Nyak, váll, mellkas, gerinc, has, végtagok következtek sorban, mindegyik üzenetét elraktároztuk.

Nyilván ez csak egy betekintés volt ebbe a világba, de ezt az alapgyakorlatot mindenki továbbviheti, kísérletezhet egyéb módszerekkel: agykontroll, programozás. Mint megtudtuk, számos lehetőség van a meditáció személyre szabására.

Amikor a melléktermék értékes főszereplővé válhat
Szúr, de mégis szeretjük

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. május 28. csütörtök