Vörös és Zöld

Almásfüzitő

Milyen a tudatos vásárló, ha magyar?

Senki nem szólhat bele, mit vásárolok a pénzemből! Arra költök, amire csak akarok! Sokszor halljuk ezeket a mondatokat. Pedig nagyon fontos, mire adjuk ki munkával megszerzett jövedelmünket. A vásárlás a szavazat leadásához hasonlítható: mi döntjük el, hogy mi az a tárgy, szolgáltatás, amire szükségünk van. Ám ez a választás sokszor egyben egy-egy apró döntés Földünk hosszú távú jövőjéről. Mit tehetünk azért, hogy Földünk még sokáig élhető hely legyen? Milyen terméket válasszunk, hogy fenntarthassunk környezetünket?

 

Enni kell, lakás kell; talán, ez a két legalapvetőbb életfeltétel. Ez derül ki a Tudatos Vásárló Piaci Jelentésből is, melyben felmérték 2014-2016 környezettudatos kiadásait. Magyarország lakosai közel 360 milliárd forintot költöttek el az adott években környezetbarát módon termelt élelmiszerre. Ha piacról vagy biopiacról vásárolunk, mindenki jobban jár. Ez esetben nem támogatjuk a káros vegyszerhasználatot, és a gépi állattartást! Ma már egyre több olyan bolt, piac, vagy kirakodó vásár van, ahol ilyen termékeket beszerezhetünk. Szerencsére divat lett a biotermék, így a kínálat is egyre bővül! Talán a következő jelentés még magasabb biotermékekre költött összegről fog beszámolni. Az élelmiszerek csomagolására nyomtatott fair trade jelzés biztosítja, hogy előállításuk méltányos úton történt. Ez nem pusztán azt jelenti, hogy ellenőrzött, egészséges gazdálkodásból származik a termék, de abban is biztosak lehetünk, hogy például az Afrikából érkező banánért minden dolgozó megkapta a munkájáért járó bért. Tehát természetes környezetünkön túl embertársaink sorsán is segítünk azzal, ha tudatosan vásárolunk.

Háztartásunk is természetbarát lehet, ha odafigyelünk pár apróságra. Amikor háztartási gépet veszünk, mindig figyeljünk oda az energiahatékonysági mutatójára! Ma már nem az „A” kategória a legjobb, gyártanak már „A+++” jelzésű mosógépeket, hűtőszekrényeket, mikrosütőket. Ez azt jelenti, hogy kevesebb villamos energiát használnak fel, jóval hatékonyabban, ami egyben azt is jelenti, hogy kevesebb energiát kell előállítani, tehát kevésbé terheljük a környezetet. Jó befektetés az is, ha odafigyelünk arra, hogy házunk hőszigetelése megfelelő legyen. A most elköltött pénz ugyan csak később, de megtérül, azaz okosan vásároltunk. Új ház építésénél, vagy egy nagyobb felújításnál jó ötlet napenergiára váltani, vagy legalább kiegészítő energiaforrásként számolni vele. A napelem tiszta és biztonságos, nem füstöl, nem zavarja az élővilágot.

Nem csak enni és lakni, de közlekedni is lehet zölden, erről már többször írtam. Gondolhatunk környezetünkre szórakozás, vagy inkább sportolás közben is. Magyarország lakossága az utóbbi három évben 46,7 milliárd forintot költött kerékpár vásárlására. Ez szép eredmény, remélem, hogy azokat a megvett bicikliket használják is: közlekednek velük, naponta munkába, iskolába járnak, és sportolnak, azaz hétvégén túráznak. Így a környezetünk jól jár, és a bicikliző emberek is egészségesebbek a rendszeres testmozgásnak köszönhetően.

Az említett jelentésből az is kiderül, hogy a magyarok 8,2 milliárd forintot költöttek az országon belüli ökoturizmusra. Újabb jó hír! Ez azt jelenti, hogy sokak számára fontos, hogy jobban megismerjék az ország természeti kincseit, hogy rendszeresen kiránduljanak. Remélem ezek a számok is tovább nőnek a következő jelentésig!

„Bodzavirágból hullik a sárga virágpor”
Magyar Természet Napja - Szenteljünk neki egyet a ...

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2021. március 06. szombat