Vörös és Zöld

Almásfüzitő

Most hétvégén ne csak nézzék, számolják is! Nem pénzről van szó!

A Magyar Madártani Egyesület weblapját rendszeresen látogatom, mert sok érdekes és hasznos információt találok kedvenc madaraimról, és az oldal egyáltalán nem csak madarászoknak szól. Sőt! Van olyan menüpontjuk, amelyik kifejezetten nekünk, laikusoknak lehet érdekes, de erről egy másik alkalommal írok, mert most, amint beléptem az oldalra, megragadta a figyelmemet egy friss hír.

 

Európai Madármegfigyelési Napok

 

Október 5-én és 6-án madármegfigyelési hétvége lesz hazánkban is. Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította el 1993-ban.

Egy kiváló kezdeményezés! Olyasmi kicsit, mint amikor régebben önkéntesek felajánlották számítógépük kapacitását a világűr megfigyeléséhez. Egyszóval ez is egy olyan projekt, amikor a sok kicsi, valami nagyszabású közöset hoz létre.

 

Őszi madárvonulás

 

A rendezvény az őszi madárvonulásról európai szintű információgyűjtést végez. Hogy kicsit ösztönözzék a részvételi kedvet, egyben meg is versenyeztetik őket. Ez a gyűjtés egyben játékos erőpróba az európai államok között: ki tud több önkéntes megszólítani. Hol élnek lelkesebb profi és amatőr madarászok, elkötelezett madárbarátok. A játékban a helyszínek, a résztvevők és a megfigyelt madarak száma alapján értékelik az országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek! Tavaly 41 ország 956 helyszínén több mint 5,2 millió madarat figyelt meg 25 ezer résztvevő. Büszkeséggel tölt el, hogy Magyarország az utóbbi években mindig az első három-öt helyezett között szerepelt. Tavaly például tőlünk vettek részt a legtöbben (4945-en) a megfigyelésben. Megjegyzem, ehhez biztosan hozzájárulnak az olyan színvonalas rendezvények, mint például a Tata Vadlúd Sokadalom.

 

Ki számolhat és mit kell tennie?

 

Jó hírem van, bárki és bárhol. Akár a saját kertjében, vagy séta közben a parkban, esetleg kiránduláson az erdőben. A lényeg: fel kell jegyezni a pontos helyszínt (megye, település), le kell írni, hányan vannak jelen a megfigyelésnél. Aki éppen kutyasétáltatás közben figyeli a madarakat, most szólok, hogy bár szeretjük és tiszteljük négylábú barátainkat, de ők nem számítanak megfigyelőnek! 😊 Ezen túl persze fel kell jegyezni a madarak számát és a három leggyakoribb fajtának a nevét és példányszámát. Aki nem ismeri fel a madarakat, annak segítségére lehet a Madártani Egyesület honlapja ebben is. Ha végképp nem sikerül az azonosítás, akkor ez az információt ki kell hagyni.

 

Hova küldjük az infót?

 

Az információkat csak és kizárólag egy online (okostelefonról is elérhető) felületen lehet beküldeni. ITT.

 

Az eredményeket nagyon hamar, várhatóan már október 7-én, hétfőn nyilvánosságra hozzák.

Lesznek szervezett megfigyelések is, ezekhez is lehet csatlakozni. Erről lista az MME honlapján elérhető, de kettőt itt ki is emelek, lesz ugyanis megfigyelési pont Naszályon és Tatán is.

Helyszín: Naszály, Ferencmajori Madárvárta

Időpont: október 5. 9.00 óra

Program: madárgyűrűzés és igény szerinti madármegfigyelés a Ferencmajori-halastavakon

Találkozó: Naszály falutáblánál (Tata felől)

További információ: Bátky Gellért 30/583-8636

 

Helyszín: Tata, Öreg-tó

Időpont: október 6. 13.00 óra

Program: madármegfigyelés és túra a tatai Öreg-tavon

Találkozó: tatai Öreg-tó partján (Fáklya utca végén)

További információ: Bátky Gellért 30/583-8636

 

Forrás: MME honlap

Napsütéses szüreti felvonulás
Köszvény, avagy podagra

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2021. november 27. szombat