Vörös és Zöld

Almásfüzitő

Szarvaskerep: nem szarvas és nem madár

Első olvasásra egyértelműnek gondoltam: ez csak állat lehet, leginkább egy ritka madár. Kiderült, rosszul tippeltem. A szarvaskerep növény, és ugyan összességében nem túl látványos, de virágzatának színe gyönyörű sárga.

 

Fotó: Csonka Péter

A szarvas vélhetően azért került a nevébe, mert a kérődzők kedvelt eledele, így volt ez már régen is, a latin nevében szereplő „corniculatus” szintén szarvast jelent. A kerep szóról nekem az jut eszembe, hogy a növény erős hangot ad a szélben, például a megszáradt termésével „kerepel”. Persze ez sem lehetetlen, de valószínűbb, hogy inkább metafora. A régi és a népnyelvben önállóan is használt kerep szó „deszkából ácsolt hajó” jelentésű, a virág pedig egy két evezős vitorlás csónakhoz hasonlít.

A szarvaskerep Eurázsia füves pusztáin él, de megtalálható Észak-Afrikában is. Észak-Amerikában és Ausztráliában mesterségesen telepítették, és mivel a szarvaskerep nagyon életrevaló, szívós növény, ott inváziós fajjá vált. Hazánk teljes területén megtalálható, de a csapadékosabb Nyugat-Dunántúlon sűrűbben találkozhatunk vele. A Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet egyik jelentős növénye.

Évelő, általában 4-5 évig él. Jól bírja a szárazságot, a fagyokat túléli gyökérzete, mely 1-1,5 méter mélyre lehatol a földbe. Szára 15-30 centiméteres, de ha nem kaszálják, 60-70 cm-re is megnőhet. Levelei összetettek, egy levélszáron öt levél nő. Családtagjaihoz hasonlóan gömbvirágzatot növeszt, de virágjai nagyobbak és ritkábbak, mint a vörös vagy fehér heréé. Ernyői többnyire 1-6 virágból állnak. Hüvelytermésében 18-22 magot találhatunk. Termesztését nagyban megkönnyíti, hogy magjait könnyű kinyerni a növényből. Tavasszal és nyár végén is vethető. Gyakran ültetik lucerna helyett. Talajjavító hatása miatt is közkedvelt. Tápanyagban szegény földeken takarmánylucerna helyett termesztik, mert mostohább körülmények között is megél. Mélyre nyúló gyökere összetartja a talajt, így a talajerózió ellen is jó szolgálatot tesz.

Mégis elsősorban takarmányozásra termesztik. A kaszálás után maradt sarjút legeltetéssel lehet hasznosítani. Szénáját is szívesen fogyasztják, de leginkább zsengén és virágzás idején szeretik az állatok, kivéve a lovakat. Ők nemhogy nem kedvelik, de kerülik is a szarvaskerepet.

A lovakkal ellentétben a poszméhek nagy rajongói ennek az élénksárga virágnak, és sokféle lepkelárva is táplálkozik vele, például a közönséges nappalibagoly, a lucernamoly vagy az ezüstös boglárka.

Szürke, de nem jellegtelen: a hamvas küllő
Mi újság a vörösiszap-tározókon?

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2019. február 23. szombat