Vörös és Zöld

Almásfüzitő

Szürke, de nem jellegtelen: a hamvas küllő

 A nagy testű harkályok látványos madarak, kopácsolásukkal hívják fel magukra a figyelmet, így a hamvas küllőt is megleshetjük az erdőben sétálva. Családjának kevésbé ismert tagja, gyakran össze is tévesztik a rokonsággal. Neve tollazatának színére utal, pedig ő sem egy szürke veréb! Háta és szárnya például egyaránt élénkzöld, amely alul sárgába hajlik át, szárnyai végét fekete-fehér sávok díszítik. Farktollait pedig szárnyával hozta összhangba stílustanácsadója, így azokat szintén fekete-fehér csíkok díszítik. Hasa, nyaka és feje szürke, azaz hamuszínű – innen a neve, nem véletlenül hívják szürke küllőnek is. Legközelebbi rokona a zöld küllő, mellyel könnyen összetéveszthető. A legfeltűnőbb különbség, hogy a hamvas küllő fejét díszítő vörös folt kisebb, a tojón azonban semmi nyoma a párválasztásban oly fontos ékességnek.

 

Fotó: Csonka Péter

Skandináviától Japánig terjed lakóterülete, gyakorlatilag bárhol megél, ahol odújához szükséges méretű tölgyfát vagy bükkfát talál. Magyarországon 1500-2400 pár közé teszik a populációt. A Mecsek, Bakony, Vértes, Bükk keményfaerdei adnak otthont a fajnak, de szinte bármelyik hegyvidéki erdőben találkozhatunk vele. A zöld küllővel ellentétben ritkán költözik nyílt területek ligeteibe, kerüli az ember társaságát, ezért is ritka, így különleges a vele való találkozás. Hazánkban állandó otthona, egész évben itt él, nem költözik innen sehova. Költési szezonja márciusban kezdődik, amikor 5-7 tojást rak fészkébe, melyen többnyire a hím kotlik. Ha a küllőpár nem talált megfelelő elhagyott odút magának, „házépítésbe” kezd, és újat vájnak maguknak. Erre a célra rendszerint már korhadó fát választanak; a maradék faforgács képezi a tojások bölcsőjét.

Két hét után kelnek ki a fiókák, és mindössze további három hétig élvezik az odú nyújtotta biztonságot. A két szülő torokzacskójában hordozza az ennivalót a kicsiknek, és hogy lakukban tisztaság legyen, az ürüléküket el is hordják. A küllő kedvenc eledele a hangya, azok lárvái és bábjai. Ezért élelemszerzéskor sokszor a földet pásztázza. Táplálékát rovarokkal egészíti ki, de a hangyákat annyira szereti, hogy télen is képes feltúrni hangyabolyokat, hogy hozzájuthasson a csemegéjéhez. Ahol nem segít a csőre, segít a nyelve – mindent bevet, hogy mindennapi betevőjét megszerezze.

Mint a legtöbb madár, a küllő is párválasztásakor a leghangosabb, ilyenkor találkozhatunk ezzel a rejtőzködő madárral legkönnyebben. Szépen csengő kiáltása mellett gyakran dobol is, hogy felhívja magára a figyelmet. Ilyenkor csőrével száraz ágakat ütöget. Bár a hamvas küllő állománya Magyarországon stabil, a védett fajok közé sorolják, eszmei értéke 50 ezer forint.

A változatosság gyönyörködtet
Szarvaskerep: nem szarvas és nem madár

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2018. május 23. szerda