Vörös és Zöld

Almásfüzitő

Szúr, de mégis szeretjük

Almásfüzitőn a porzásmentesített vörösiszap tározókon sokféle gyomnövény él. És ez ugyan kit érdekel? - kérdezhetné bárki. Minket mindenképpen, mert legyen bár gyom, vagy védett növény (ez utóbbiból is sokféle található nálunk), büszkék vagyunk arra, hogy egyenletes és egészséges növénytakaró fedi a rekultivált tározók felszínét. Mi még emlékszünk arra, hogy kezdetben, amikor még földdel fedtük be a vörösiszap felszínét, nagyon hamar kiégett minden növény, még a gyomok is. Ma már nincs ilyen probléma, hiszen a tározókat 1,5 méter vastagságban mesterséges talajjal fedjük be, amely mind vastagságában, mind anyagösszetételében bevált.

 

Amúgy pedig kár lenne „leírni” a gyomokat! Van köztük kifejezetten hasznos és néhány igen mókás. Az útszéli bogáncs például egy ellentmondásos növény. Mégis, ha közvélemény kutatást tartanánk, ki szereti és ki nem, szerintem a pozitív megítélés lenne túlsúlyban. Igaz, a véleményeket erősen befolyásolná, hogy gyerekkorában ki volt, aki inkább dobálta a bogáncstermést, és kinek landolt sűrűbben a hajában. Éppen ebből a jellegzetes termésből ered a növény neve is, ugyanis a csomó jelentésű „bog” származéka. Mivel a képző kicsinyít, vagy ellátottságot fejez ki, így a bogács jelentése csomócska vagy csomós növény.

Ha már a névnél tartunk, a bogáncs latin neve Carduus. Ebből származó szó a Cardonnacum, ami bogáncsos helyet jelent, és innen ered a történelmi Burgundia egyik településének a neve: Chardonnay. Igen, a borszeretők joggal kapták fel fejüket, a híres szőlőfajta neve áttételesen a bogáncsból ered.

Gyomnövényhez illő módon szinte elpusztíthatatlan. Általában utak mellett nő (innen az útszéli bogáncs név), de előszeretettel elfoglal bármilyen nyílt területet, ahol nem bolygatják. Így töltéseken, legelőkön, megműveletlen területeken a legelterjedtebb.

Általában 30-70 cm magas, a kifejlett növény kisebb bokorrá nő. Szára elágazik, tüskék borítják, melyek feladata a legelő állatok elleni védelem. Cakkos levelei merevek. Nagyon távolságtartó növény, mintha a szár tüskéi nem lennének elegendőek a túléléshez, a levél minden kis sarkába is tüskéket növesztett. A szárak végén terem jellegzetes lilás-ciklámenszínű virágja. Bimbója a gyerekek nagy kedvence, hosszú, kicsit kampós szőröcskéivel buzogányszerű gömböt képez, amely remekül megtapad a kiszemelt áldozat ruháján (rosszabb esetben haján). Annak idején én is építettem belőle kisebb tárgyakat, asztalt, széket, többféle házikót, sőt emberkét is.

Ahogy írtam, a gyomnövény is lehet hasznos, és a bogáncs is hatással van az ökoszisztémára. Tüskéi ellenére van állat, amelynek eleségül szolgál. A nagyobb testűek közül ilyen a birka. De a bogarak és lepkék lárvái előszeretettel fogyasztják ezt a szúrós növényt, sőt, egyes fajok a nevükben is jelzik kötődésüket: ilyen a sárgagyűrűs bogáncscincér és a bogáncslepke.

 

Meditáció: kapcsolódjunk magunkkal!
Aludjunk: mennyit és hogyan?

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2019. június 18. kedd