Vörös és Zöld

Almásfüzitő

Taraja van, és repül. Mi az?

Nem, nem a tarajos gőte, hanem egy nonkonformista külsejű madár. Punk-tarajával és pompás tollazatával hívja fel magára a figyelmet. Van, aki ennyiből már tudja, hogy a búbos bankáról van szó. A felismeréséhez nem kell ornitológusnak lenni, aki egyszer látta, bármikor beazonosítja, hiszen annyira látványos és egyedi, hogy semmilyen szárnyassal nem téveszthető össze. Népszerű madár. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület „Év Madara” programjában – melynek célja a hazai madárfajok társadalmi szintű bemutatása – háromszor nyert első helyezést 1989 óta, legutóbb tavaly.

 

Mi is nagyon örülünk, amikor a rekultivált tározón felbukkan egy példánya. A búbos banka (más nevén büdös banka) nagyon könnyen felismerhető a feje búbjára nőtt, tollakból alkotott fejfedőjéről. Rozsdaszínű feje, nyaka és fekete-fehér sávos szárnya, valamint farktolla teszi egyedivé. Még a divat világában is megállná a helyét.

Persze a nevére már messze nem lehet olyan büszke, mint tollazatára. A banka a „buta, együgyű, balga” jelentésű banga szó alakváltozata. A nép azt tartja ugyanis a búbos bankáról, hogy nem sok ész szorult belé, és ez a hit nemzetközinek mondható, hiszen a francia neve is dupe, amely szintén balekot jelent.

Szereti az ember közelségét, így nem csak a gyérebb erdőkben, hanem lakott területen is szívesen lakik. Talán ezért gondolják együgyűnek!

A Földön élő 5 millió példányból 10-17 ezer a Magyarországon él. Almásfüzitőre is jutott belőle néhány, mert a tájba illesztett tározón kialakult rét kiváló éléskamra a számára. A búbos banka kifejezetten szeret az ember által megművelt területeken vadászni. Ugrálgat a veteményes sorai között, és lecsap a lassan reagáló bogarakra, kisebb gerincesekre. Hosszú görbe csőre tökéletes a tücsökjáratok átkutatására, így a hegedülő rovarok sűrűn kerülnek terítékre.

A büdös banka titka remek alkalmazkodó-képességében rejlik. Szinte bárhol képes megtelepedni, legyen az tetőszerkezet, elhagyott járművek roncsa, kő- vagy farakás, sőt, akár a puszta talajon is be tud rendezkedni. Fészket nem rak, tojásait üregben helyezi el, hogy védje az időjárás viszontagságaitól és egyéb veszélyektől. Területét erősen szagos ürülékével védi a ragadozóktól – innen a népi fostos bugybóka és persze a büdös banka elnevezés is.

A Magyarországon védett madárfaj Spanyolországtól Kínáig, a Balti-tengertől Dél-Afrikáig fellelhető. Európából a hideg tél hónapokra elűzi a kis termetű búbos bankákat. Augusztus-szeptember táján hagyják el lakóhelyüket, hogy sok ezer kilométerrel délebbre, a meleg Afrikában teleljenek. Visszatértükre már márciusban lehet számítani, az új szezonra „bevásárolt tollakkal. Ugyanis már udvarlásra készen érkeznek hozzánk, először a hímek, akik lefoglalják a családalapításra legmegfelelőbb helyet, majd érkeznek a „készbe” a nőstények is.

(A képekért köszönet Csonka Péternek!)

Hétköznapi környezetvédelem
A magyar papagáj

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2018. október 17. szerda