Vörös és Zöld

Almásfüzitő

Tengelic: a veréb énekes, színes rokona

A tengelic trópusi színpompában tündöklő mag- és rovarevő madarunk. Közkedveltsége kétségtelen, hiszen az idei szavazáson elnyerte a 2017-es Év madara címet. Rokonaihoz, a verebekhez és pintyekhez hasonlóan kisméretű. Testének hossza 12 cm, kitárt szárnyvégei közti táv 21-26 cm, akárcsak a közönséges házi verébnek.

Tengelic

 

A veréb egyszerűségével ellentétben viszont a tengelic roppant színes: csőre körül élénk vörös, orcája fehér, feje felső része és nyaka fekete, háta rozsdabarna, hasa és begye drapp. Szárnyának és farkának vége fekete, szárnyán, mint egy repülőgép jelzőfényei, sárga sáv látható. A hím és a tojó tollazata csaknem megegyezik. Egy éves koráig a tengelic csak a szárnyain viseli a fajra jellemző színpompáját. Teste többi része, akár a verébé, barna. Mókás kis madár, olyan, mint egy dühös ember, akinek mérgében elvörösödött az arca. Pedig a tengelic békés, nem is lehetne más azzal a szép, dallamos énekével. Gyors, egymást követő trillázó hangokkal örvendeztet meg minket.

Énekére utal a neve is, amely eredetét tekintve hosszú utat tett meg, míg hozzánk elért. A magyar név valószínűleg a német Stieglitzből módosult, erre utal az is, hogy Győr-Sopron megyében még ma is stiglicnek, vagy stiglincnek hívják. Viszont a német a szláv nyelvekből vette át ezt a hangutánzó szót. Aprócska madarunkat hívják még tarka pintynek, tiglincnek, töklincnek és Veszprém megyében cibebeknek. Ez utóbbi szintén hangutánzó szó.

A tengelic a Skandináv-félsziget kivételével egész Európában megtalálható. Kelet-Európába inkább csak nyaralni jár, telente a mérsékelt és mediterrán égöv enyhébb időjárását jobban kedveli. Európán kívül Közel-Kelet és Észak-Afrika az otthona, de a világ számos tájára betelepítették. Gyakorlatilag bárhol megél, ahol elegendő ennivalót talál magának. Fészkét évente 2-3 alkalommal népesíti be 4-6 tojással, melyek 12 nap elteltével kelnek ki. A fiatal generáció 3 hétig marad a fészekben, utána kirepülnek. A tengelic nem fél az ember közelségétől, így gyakori vendég lehet a kertekben. Nyitott etetőhöz vegyes magkeverékkel, őrölt napraforgóval egész évben odacsábítható. Kis méretéhez képest meglepően sokat eszik, így figyeljünk oda, hogy mindig legyen eleség kihelyezve. Amennyiben madárbarát kertre vágyunk, úgy itatót is helyezzünk ki! A tengelic, ha egy helyre odaszokott, azt folyamatosan látogatja.

Magyarországon bár elterjedt, mégis védett fajnak számít. Az ország teljes területén hozzávetőlegesen 650-750 ezer pár él. Eszmei értéke 25.000 Ft.

A fotót köszönjük Csonka Péternek!

A csomagolás is számít
Éljük tudatosan mindennapjainkat!

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2019. január 22. kedd