Vörös és Zöld

Almásfüzitő

Vízicickány, a falánk szőrgombóc

Írország, néhány kisebb sziget és Dél-Európa egyes részei kivételével egész Európa és Ázsia-szerte portyázik a vízicickány a tengerparttól a magas hegyekig. Habár ennyire elterjedt rágcsáló, mégis ritkán találkozhatunk vele. Leginkább kedvenc helyén, a lassú folyású, tiszta vizű, sekély patakok partján vagy vízitormával benőtt területeken bukkan fel. Ha vízközeli, füves területeken éles cincogást hallunk, lehet, épp két vízicickány területvédő perpatvarának lehetünk fültanúi. Folyóparti iszapban néha fellelhetők lábnyomaik, s ha az iszap nagyon vizenyős, még a lábukon és farkukon lévő szőrpamacsok nyoma is látszik.

 

Testhossza farkával együtt 14 centiméter, testtömege pedig 1023 gramm között mozog. Színezete a barnás árnyalatoktól a szürkén keresztül a feketéig változó. Látása gyenge, ám hallása és szaglása annál fejlettebb. Szagokkal, enyhe füttyentésekkel és csipogó hangokkal kommunikál társaival. Félig a szárazföldön, félig a vízben éli világát. Alámerülve, úszva keresi táplálékát patakokban, folyókban. Bársonyos bundája ilyenkor ezüstösen csillog a szőrzetébe beletapadt légbuborékoktól. Szőrzete víztaszító, ezért szabályosan lebegni tud a vízen, akár egy parafadugó. Épp ezért, ha a vízfenéken keres magának táplálékot, jócskán alá kell buknia és folyamatosan lapátolnia lábaival, hogy a víz ne hajtsa fel a felszínre. A fenéken lábra állva is igyekszik közlekedni. A kormányozásban a farkán található szőrszegély segíti ebben.  

Apró, hegyes fogai élete során folyamatosan kopnak, hegyük borvörös színű. Kutatások bizonyítják, hogy a legtöbb vízicickány fogkopás miatt pusztul el, mivel a kevésbé éles fogak nem teszik lehetővé az elégséges táplálkozást. Nyála mérget tartalmaz, amely megbénítja a nagyobb zsákmányt, például a halakat vagy békákat. Érdekesség, hogy egyetlen vízicickány nyálában lévő méreg elég ahhoz, hogy kétszáz egeret megöljön. Táplálékául szolgálnak még a kisebb rákfélék, vízi rovarok, például szőrös szárnyú rovarok lárvái, valamint csigák és férgek. Érzékeny ormányával szárazon is szorgosan fürkészi a zugokat, hasadékokat, hogy gilisztákat és rovarokat ejtsen el. Napi szinten saját súlyánál több táplálékot fogyaszt el. Ha többet zsákmányol, mint amennyit meg tud enni, a felesleget éléskamrájába rejti. Nagyon gyorsan emészt, ezért igen falánk állat: három óra leforgása alatt újra korogni kezd a gyomra, éppen ezért éjjel-nappal lakmározik.

Előfordul, hogy családi kötelékben él, de általánosságban magányos életmódot folytat és védelmezi területét. A partoldalba alagutat váj, amelynek végében fészekkamrát alakít ki. Itt alszik összegömbölyödve. Olykor nem építkezik, hanem más kisemlősök elhagyott járatait használja. Éjjel-nappal aktív állatként napi ritmusa a lázas tevékenykedés és pihenés folyamatos váltakozásából áll.

Természetes ellenségei a baglyok, főként a gyöngybagoly, a macskabagoly, valamint az erdei fülesbagoly. Egyéb ragadozómadarak is megtámadják, mint például az egerészölyv vagy a vörös gém. Az emlősök közül a nyuszt és vidra is vadászik rá. Ha megmenekül a rá leselkedő külső veszélyektől, természetes úton 1419 hónapig él.

A vízicickánynál áprilistól őszig tart a szaporodási időszak, „tetőzése” májusjúniusban van. A nőstény a 24 napos vemhességet követően gyakran már az ellést követően újabb alom világrahozatalán foglalatoskodik, így alig válik önállóvá az előző alom, máris érkezik a következő. Egy alom általánosan öt-nyolc kölyökből áll. Születésükkor csupaszok és vakok, mindössze egy grammnyi a súlyuk. Gyorsan fejlődnek, négy hét után már elhagyják a családi fészket.

Hazánkban védett állat, eszmei értéke ötvenezer forint.

A sokoldalú chiamag
A bóbitás levegőakrobata

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2019. december 12. csütörtök