Vörös és Zöld

Almásfüzitő

A hantmadár és a rozsdás csuk

Ornitológus ugyan nem leszek, de sokat tanultam arról, milyen madarak élnek a tározó növényvilágában. Például a címben említett hantmadár és a rozsdás csuk, két kedves, apró madár, egyik sem nagyobb 15 centiméternél és nem súlyosabb 3 dekánál. Azonnal megjegyeztem róluk, hogy mindkettő a légykapófélék családjába tartozik, ugyanis megértettem, miért érzik jól magukat a vörösiszap-tározón. Itt ugyanis tavasztól őszig rengeteg a légy és persze mindenféle repülő-mászó rovar. Döng, döngicsél, ciripel a táj.

 

A hantmadár, bár állománya csökkenőben van, nem ritka faj, szinte minden földrészen élnek példányai. Kicsit más területen érzi jól magát, mint a rozsdás csuk, mégis mindkettő szereti a tározót. A hantmadár a rövidfüvű élőhelyeket kedveli, így például a legelőket. Bár a tározó nem legelő, de évente kétszer kaszáltatjuk, így alkalmas élőhelynek nyilvánította néhány hantmadár. A rozsdás csuk a nedvesebb, nyílt területeken érzi jól magát, ezért kedvelheti a tározó rétjét, hiszen karnyújtásnyira folyik a Duna, és itt húzódik az Által ér is.

Hogy néznek ki? A legkarakteresebb különbség, hogy a hantmadáron a fekete, a rozsdás csukon a barna szín dominál. Mint rendesen, mindkettőnél a hím a díszesebb. A fiú hantmadár háta szürke, kis kékes árnyalattal, a hasa fehér, a torka vajszínű, a szárnya és a farka, valamint a szeme környéke és a csőre fekete. Ez utóbbi vékony és hegyes, magvak, csigák, giliszták felcsipegetésre kiváló, bár repülve is szívesen bekapja a rovarokat.

hantmadár

A rozsdás csuk háta barnás, torka és hasa rozsdaszínű, vagy még inkább rozsdás vajszínű, és lényegében ugyanazzal a táplálékkal beéri, mint a hantmadár.

rozsdás csuk

A fészeképítésben is egy építész-tervezőjük lehetett, és közös az a szokásuk is, hogy a tojó építi meg, miközben a hím a közelben énekel. Sokszor választják más állatok elhagyott üregeit, kőrakások oldalát, a rozsdás csuk általában figyel arra is, hogy otthona magasról, egy ragadozó madár szemszögéből, észrevehetetlen legyen. Hasonló anyagokkal bélelik ki a fészket, a hantmadár inkább fűszálakkal, tollal és szőrrel, a csuk mohával, gyökérrel.

A hantmadár nem szereti a társaságot, és harciasan védi a területét, ha kell meg is verekszik érte. A rozsdás csuk is ún. területőrző madár.

Télre mindkét faj Afrikába költözik, a hantmadár a szavannákra, a csuk pedig egészen délre. Nekik különösen sokat kell repülniük, hogy áprilisra visszatérjenek.

Miért mesterséges?
Hétköznapi környezetvédelem

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2021. május 07. péntek