Vörös és Zöld

Almásfüzitő

A magyar papagáj

A gyurgyalag színpompás tollazata napfényben különösen ragyogó. Hasa kékeszöld, dolmánya, feje gesztenyebarna, vállfoltja és torka aranysárga. Nem véletlen, hogy egyik népi elnevezése a magyar papagáj. Van neki persze több neve is, a méhészmadár ezek közül a legismertebb, étlapján ugyanis gyakran szerepel a méh és a darázs. Ezek fogyasztására külön technikája van: addig ütögeti az elkapott fullánkost egy kemény felülethez, míg szúrószerszáma letörik, és a méreganyag jelentős része is távozik az áldozatból. Ami pedig marad, azt a gyurgyalag szervezete feldolgozza. Ellenállóbbak e téren, mint a többi madár. Amikor nem a méhészek életét keseríti, kisebb-nagyobb szitakötőkkel, lepkékkel, sáskákkal is beéri. Ezeket fészkelő helyétől 1-2 km-es körzetben vadássza le. A gyurgyalag a természet kis termetű vadászrepülőgépe. Taktikája a türelmen, gyorsaságon és precizitáson alapul. Stratégiai megfigyelőállása többnyire egy villanydrót, vagy faág, onnan csap le az arra zümmögő peches rovarra.

 

Közösségi madár. Szereti fajtársai társaságát, a villanydróton üldögélve együtt „prü”-znek, ez az a jellegzetes hang, amelyről hangutánzó nevüket kapták. A párban élő madarak mindketten kiveszik részüket a költésből. A fiókák nem egyszerre kelnek ki, így repülni sem egyszerre tanulnak meg.

Télen délre vonulnak, 2500-10500 km-t is képesek repülni, hogy a számukra szükséges rovarokat felleljék. Repülni csak nappal tudnak, de időt takarítanak meg azzal, hogy táplálkozásra nem fecsérelnek egy percet sem, hiszen a levegőben kapják el áldozataikat.

Elsősorban Európában honos, de Észak-Afrika és Ázsia közelebbi területein is fellelhető. A Magyarországon fészkelő 17-24000 pár közül a sűrű erdőterületek és puszta rónák kivételével bárhol találkozhatunk néhánnyal. Szép számban élnek például az almásfüzitői vörösiszap-tározó rekultivált területén, én is ott találkoztam ezzel a repülő csodával.

Szereti a meleg, déli fekvésű dombokat. Meredek lösz vagy homokfalba, folyók partfalaiba, elhagyott homokbányák oldalába ássa fészkét. Az emberek közelsége nem zavarja, a kiásott pincegödröket, mesterséges mélyedéseket is kedveli.

Sokan szeretik (kivéve, mint említettem, a méhészeket), mert vidám színes és igen hasznos madár, rengeteg kártevő rovart elpusztít, ezért sok gazdálkodó is hálás nekik.

2013-ban lett az Év Madara. 100 ezer forintra becsült eszmei értékével hazánkban a fokozottan védett fajok közé tartozik.

Taraja van, és repül. Mi az?
Gátakkal körülvéve

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2021. május 07. péntek