Vörös és Zöld

Almásfüzitő

Cickafark: nem véletlenül nevezik patikai ezerlevelűfűnek

A cickafark legkedveltebb gyógynövényeink közé tartozik. Hazánkban nagyon elterjedt, részben ennek köszönhető, hogy különböző tájegységeken más és más néven nevezik. Van, ahol a tulajdonságára utal a név: például gyógyhatására (orvosi cickafark), kinézetére (cickóró, cickafarkkóró) vagy akár a kettő kombinációjára (patikai ezerlevelűfű). A cickafark név a német Katzenschwanz, azaz macskafarok tükörfordítása.

Az őszirózsafélék családjába tartozó cickafark nemzetsége mintegy száz fajt számlál, egyike a Magyarországon legelterjedtebb mezei cickafark is. Ritkább a hegyközi cickafark, a homoki cickafark, a kenyérbél cickafark, melyeket magyar jogszabályok is védenek, eszmei értéküket 5-10 ezer forintban állapították meg. Fokozottan védett a Horánszky-cickafark és a Tuzson-cickafark, ezek értéke 100 ezer forint.

 

Fotó: Csonka Péter

Európában és Ázsiában szinte bárhol találkozhatunk a cickafarkkal. Jól érzi magát utak szélén, háborítatlan réteken, legelőkön. Ez az igénytelen növény sokszor tömegesen nő. Talán csak az nem találkozott vele élőben, aki még soha nem látott zöld mezőt.

Évelő, azaz bár szára ősszel elpusztul, gyökere túléli a telet, és tavasszal újra kihajt. Kórószerű szára 20-80 cm magasra nő fajtól és élőhelytől függően. Levelei lándzsásak, többszörösen elágazóak: a levélszáron több levél van, amelyből még több kicsi levélke nő: egy kis csipkés mestermű. Virágzata is ezt az elvet követi, szárából több kisebb szár indul, melyek még több apró száracskára bomlanak. A mini szárakon egy-egy fehér vagy rózsaszín virág helyezkedik el. A 3-5 mm-es fészkekből álló sátorozó bugavirágzat júniustól késő őszig fehér-rózsaszín bárányfelhőcskékkel tarkítja a tájat.

Testünk külső és belső ápolására egyaránt szolgál. Külsőleg zúzódások kezelésére, fertőtlenítésre, bőrbetegségekre, égési és más sebek gyógyulásának elősegítésére használhatjuk. Előnye, hogy semmi különösebb technológia nem kell a gyógyhatáshoz, hiszen már az ókori rómaiak is használták sebesült katonáik ápolására. Frissen szedve, levelét összemorzsolva kész is a varázsszer, a vérzést szinte azonnal elállítja.

Borogatás készítéséhez elég fél liter forró vízben áztatnunk egy maréknyi fehér virágot, hatásosan enyhíthetjük vele a szem- vagy fogíny-gyulladást. Fürdő formájában is kényeztethetjük a cickafarkkal a testünket. Fél liter hideg vízbe áztatott virágot fél napig hagyjunk állni, és másnap töltsük a fürdővizünkhöz. A cickafark gyógyító anyagait a vízből gyorsan beszívja bőrünk. Két hétig alkoholba áztatva koncentrált tinktúrát nyerhetünk a virágból, mely bármilyen gyulladáson segít.

Belsőleg is számos nyavalyára használhatjuk a kis fehér virágokat. Leghatékonyabban tea formájában. Gyomorgörcsöktől szabadulhatunk meg, ha hetente kétszer iszunk két csészével belőle. Hasonló a gyógymód, amennyiben máj- vagy epebetegségben szenvedünk. Ebben az esetben azonban két hétig kétnaponta kell innunk a gyógyteából. A nők különösen sok hasznát vehetik a cickafarknak: petefészek-, méhnyak- vagy hüvelygyulladás esetén napi három csésze tea segíthet a panaszokon.

A gyógyításon túl másra is kiváló szer ám ez a növény! Manapság, köszönhetően annak, hogy egyre népszerűbb a szelektív hulladékgyűjtés, mind többen élnek a komposztálás lehetőségével. Az viszont talán nem általánosan közismert, hogy a cickafark levele felgyorsítja a bomlás folyamatát, így hamarabb, vagy még inkább biztosabban elkészül komposztunk. Érdemes tehát cickafarkat is adagolni hozzá!

Kis hazai hulladékjelentés
A változatosság gyönyörködtet

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2021. május 07. péntek