Vörös és Zöld

Almásfüzitő

Egy egész patikára való gyógyszert helyettesít az orbáncfű

Az orbáncfüvet (közönséges orbáncfű, orbáncvirág) már az ókorban ismerték, a középkori kertekben pedig sűrűn lehetett vele találkozni, gyógyhatású anyagként már akkor nyilvántartották hivatalosan. Gyógyító erejének tisztelete a kezdetektől fogva töretlen, és az évszázadok során csak bővült a felhasználási területe.

Ma például már ritkán használják ördögűzésre, míg a középkorban ez gyakorta megtörtént, innen a növény ördögűző elnevezése. Levelének perforáltsága miatt a néphitben még ma is él az az elképzelés, hogy rossz szellemek búvóhelye.

 

A hivatalos neve egyértelműen utal gyógyító hatására: kezdetben sebgyógyító szer volt, leginkább az orbánc kezelésére alkalmazták. Számos egyéb néven is ismert. A csengőfű, csengő virág elnevezés azon a megfigyelésen alapult, hogy szélben az orbáncfű érett, megszáradt toktermése különös, csengő-csörgő hangot ad. Hívják lyukasfűnek vagy lyukaslevélfűnek, ez a latin nevéből, Hypericum perforatum ered, ami az „átfúrt, perforált” jelentést hordozza, utalva a levelek mintájára.

Fotó: Csonka Péter

Nevezik egyebek mellett Jézus füvének és júdásfűnek, ugyanis a legenda szerint a keresztfáról az orbáncfűre hullott Jézus vére. Jelképesen a virág öt sárga szirma Jézus öt sebére, piros nedve pedig Krisztus vérére emlékeztet. Ha ugyanis a virágszirmokat elmorzsoljuk ujjaink között, bíborvörös levet ereszt.

A Kárpát-medencében, Eurázsiában és Észak-Afrikában is őshonos növény Amerikába és Ausztráliába is eljutott. Félszáraz gyepeken, parlagokon, füves lejtőkön, erdőszéleken érzi jól magát igazán. Virágzásának kezdete a nyári napforduló idejére esik, ez is erősítette a hitet varázserejében. A lányok Szent Iván éjszakáján orbáncvirágot szórtak a vízbe, és ebből olvasták ki, hogy következő évben férjez mennek-e.

Rendkívül értékes gyógynövény. Már Paracelsus igen sokra becsülte, ő volt az, aki felismerte a lélekre gyakorolt hatását, "Idegfű" és a "Lélek napfénye" neveken említette.

Napjainkban leginkább enyhe depresszió kezelésére és álmatlanságra alkalmazzák. Természetesen ez sem varázsszer, hogy egy korty belőle főzött teától elmúljon minden bajunk, de klinikailag bizonyított hangulatjavító képessége. Belgyógyászati szerepe is vitathatatlan, ugyancsak tea formájában jótékony hatással van a gyomorfekélyre, egyéb gyomorbántalmakra, emésztésjavító, savlekötő képessége is ismert. Javítja a pajzsmirigy működését, szellemi kimerültség, de még nátha esetén is kiváló segítség.

A belső használat mellett külsőleg is számos bajra jelent megoldást. Évszázadok óta használatos a bőr nyugtatására, gyógyítására. Legyen szó sebforradásról, műtéti hegről, az orbáncfűből készített krém jól kezeli ezeket. Akár mi magunk is készíthetünk erre való olajat, szinte teljesen ingyen. Csupán olívaolajjal kell összekevernünk virágját, és két hétig állni hagyni a napon.

Az elmúlt 30 évben is bővülni látszik gyógyhatásának területe. A New York Egyetem és a Weizmann Intézet munkatársai felismerték, hogy az orbáncfű hatással van a HIV-re, az emberi immunhiány vírusára.

Ha mindez nem lenne elég, levelét még salátákba is tehetjük. Lehet, hogy mégis csodaszer?

Tartogassuk energiánkat! - Áramvonalas megoldások
Egy százalék a leginkább kiszolgáltatottakért

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2021. május 07. péntek