Vörös és Zöld

Almásfüzitő

Gólyatöcs: mintha gólya lenne, de mégsem az. Azért mi szeretjük!

Mintha Salvador Dalí vagy Hieronymus Bosch tervezte volna írásom főszereplőjének testfelépítését, annyira meghökkentőek az arányai. Kis testéhez képest hosszú lába furcsa kinézetet kölcsönöz neki. Mintha csak apró gólya lenne, a spanyol nyelv nem véletlenül nevezi „cigenuelá”-nak, azaz gólyácskának. Magyar földön is több erre utaló elnevezést kapott: gólyalábú, széki gólya. Vannak más népi neve is: széki szarka, gyöngyvérlile. A „széki” az élőhelyére utal, szikes talajú földön, mocsaras helyen érzi jól magát, a gyöngyvérlile pedig jelzi, hogy a madár a lilealakúak rendjébe tartozik. És a töcs? Nos, aki már hallotta a címben szereplő madarunkat, nyilvánvalóan rájött, hogy ez az utótag hangutánzó szóból lett madárnévvé.

 

Élőhelye a Földközi-tenger vidéke: Dél-Európa, Nyugat-Ázsia és Észak-Afrika. Magyarországon is találkozhatunk vele, mivel a természetes szikes tavakat kedveli, az állomány létszáma e területek állapotától függ. Vonuló madár, áprilisban érkezik, és augusztus-szemperben táján vissza is költözik a melegebb, déli vidékekre. Hazánkban rendszeresen költ, de nagyban függ az évi csapadéktól, hogy hány gólyatöcspár választja a magyar vizeket otthonul.

Fotó: Csonka Péter

Ahogy már írtam, testméretéhez viszonyítva lába rendkívül hosszú, és szinte teljesen fedetlen, tollak, pihék nem akadályozzák mozgását a vízben. Három ujja közül a külsőt és a középsőt rövid hártya köti össze, amely szintén a hatékony közlekedést szolgálja, a rajtuk levő rövid karmok pedig stabil kapaszkodást biztosítanak neki. Testhossza 35-40 centiméter. Szárnyai hegyesek, ha kitárja őket, a fesztávolsága 67-83 centi. Apró tollak borítják testét, hasán már-már prémszerűen. Mint a legtöbb szárnyas párnál, a gólyatöcsöknél is igaz, hogy a hím színezete élénkebb a tojóénál, ami a párválasztáskor kap fontos szerepet. A hím nyakszirtje és dolmánya pompás fekete, melynek zöld csillogása biztosan ámulatba ejti a párkereső tojókat. A madár többi része hófehér, hosszú lába piros. A tojó nagyon hasonlít a hímre, de megjelenése fakóbb: fehér tollai nem csillognak, feketesége nem ragyog. Ám a hím éppen e visszafogottságot szereti benne. Télire azonban a hím is lecseréli fejének és tarkójának fekete tollait fehérre, legfeljebb szürkés nyoma marad nyári árnyalatának.

Fotó: Csonka Péter

Testalkatából kifolyólag a gólyatöcs olyan mély vízben is keresgélhet, ahol más parti madár már nem tud leállni. Ezt ki is használja, gyakran gázol hasig a vízben. Úszó és a szárazon mászó állatokat, békalárvákat, vízi poloskákat, bogarakat és tegzes lárvákat zsákmányol. Édes vagy enyhén sós vizek állatvilága egyaránt retteghet csőrétől, mely a halszálkához hasonlóan erős és hajlékony, hosszúságának köszönhetően pedig a rejtekekbe is jól beér.

Általában egyesével fészkel, de arra is van példa, hogy laza telepeket alkotnak. A talajba mélyített fészkét növényi törmelékekkel béleli ki. Hogy táplálékát könnyen beszerezhesse, a víz közelében él. 3-5 tojást rak, és 25-26 napig költ.

Mivel Magyarországon kevés pár él, és számuk ingadozó, a fokozottan védett listán szerepel neve. Eszmei értéke 250 ezer forint. A hazai állományt állóvizeink védelmével lehetne biztosítani.

Évfordulós gondolatok
Barázdabillegető: a szerelmi bűvölet szimbóluma

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2021. június 21. hétfő