Vörös és Zöld

Almásfüzitő

Országunk ritka vendége: a szalakóta

Színes, mint a gyurgyalag, pontos, mint a vércse, vándor, mint a fecske és hazánkban sajnos manapság ritka, mint a fehér holló. A Dunántúlon, így Komárom-Esztergom megyében, tehát Almásfüzitőn is csak elvétve látni, utoljára az 1960-as években költött ezen a vidéken. Magyarországon leginkább az Alföldön él. Azért is látható ritkán, mert későn, április közepén érkezik hozzánk, és az elsők között, sokszor már augusztusban elvándorol. Európa és Ázsia mediterrán, illetve sztyeppés övezeteit preferálja, ahonnan télire Dél-Afrikába vonul.

 

Kép: Csonka Péter

Nem erdőlakó, a nyílt terepet szereti, leginkább a ligetes területeken, szántóföldeken, erdőszéleken találkozhatunk vele, már ha szerencsénk van! Legjobban tesszük, ha a fák ágain, villanyoszlopokon, villanyvezetéken keressük, hiszen a magasból szemeli ki áldozatát. Őrhelyéről hirtelen lecsapva ejti el áldozatait. Kedvencei a kitinpáncélos bogarak és a nagyobb méretű rovarok, ám sokszor gyíkokat, kisebb kígyókat, sőt pockokat is elejt.

Neve egy összetett szó, szala-kóta, mely szerint ez a madár szaladgál és rikongat, kiáltozik, azaz „kótog”. Nevezik vasvarjúnak és kékcsókának is, mindkettő utal a madár méretére.

Párban éli életét. Egyedülálló módon főhősünk neme nehezen megállapítható, mert a hím és a tojó egyforma. Leginkább a viselkedésük alapján tehető különbség. Nemcsak látványra hasonló a hím és tojó, családi szerepvállalásuk is megegyezik. Mindketten költenek, vadásznak, etetik a fiókákat. Szám szerint 4-6 kis szalakótát. Az ifjú generáció már egy hónap után kirepül a fészekből, de csak a vadásztudomány elsajátítása után válik függetlenné.

Kép: Csonka Péter

A szalakóta legszívesebben fák odvaiba költözik be, nem épít saját fészket. Sajnos ez a veszte is, mivel az erdőirtások, és egyéb emberi tevékenység miatt egyre nehezebben talál magának megfelelő otthont. Bár természetes ellensége alig van, sok példány végzi azonban preparátorok áldozataként. Látványos, szép madár, így sokat lelőnek közülük ezért. Az elmúlt években sok szalakóta pusztult el azért is, mert mérgezett volt a zsákmányállata.

Mivel élőhelye veszélyben forog, számos szervezet felkarolja a szalakóták ügyét. Mesterséges lakóhelyeket kihelyezve sokat tesznek a faj megmaradásáért. A hazai állomány 90%-ban mesterséges és speciálisan erre a fajra méretezett odúkban költ. Magyarországon fokozottan védett madárfaj. Kis odafigyeléssel (és szakértőktől kért segítséggel) akár mi magunk is tehetünk a szalakótákért.

Tartogassuk energiánkat: kellemes meleg otthon - t...
Tartogassuk energiánkat! - Áramvonalas megoldások

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2021. május 07. péntek