Vörös és Zöld

Almásfüzitő

Régi családorvosunk: Kamilla

Hat tározónkon és a hetes kétharmadán rekultivációs munkánknak köszönhetően burjánzik a növényzet, az idei esőknek köszönhetően egész nyáron szép zöld maradt a mező. A számos gyom mellett él nálunk több védett és sokféle gyógynövény is. Tavasztól őszig mindig virágzik nálunk valami. A kedvenc időszakom a sokszínű május, amikor a réti füzénynek köszönhetően kékeslilába borul a táj, és csak a rikító vörös pipacsfoltok törik meg az egységes látványt. A kamilla apró, fehér virága későbbi vendég. Ő az életében fel nem ismert művész: szerény, alig észrevehető, ám „halála” után azonnal értékesebbé válik. Sőt átváltozó-művész is. A kedves, visszafogott növényke leforrázva karaktert vált, előbújik belőle az agresszivitás. Intenzív illatával betölti az egész lakást. Ízét még én sem mondanám jellegtelennek, a gyermekeimet pedig jobb, ha erről nem is kérdezem. Ám egy gyógynövénytől azt várjuk, hogy segítsen, nem pedig, hogy finom legyen!

 

A kisgyerekek is ismerik a kamillát, Kisvakondot kivéve, virágjáról mindannyian felismerjük. Persze a mese végére ő is megtanulta, igaz, ehhez előbb tűvé tette érte az egész világot. Megkérdezett mindenkit, hogy néz ki a kamilla és hol találja, mert a bagoly szerint azzal tudná meggyógyítani barátját, egérkét. Aki nem ismerné a történetet, megnyugtatom, hogy a végén minden jóra fordul.

A kamilla népszerűségét jelzi a számtalan neve: orvosi székfű, pipitér, szikfű, anyafű, szüzekanyja, bubulyka. Maga a kamilla szó görög eredetű a „föld” és az „alma” szavakat rejti, állítólag mert nem nő magasra, és alma illatú. Virágjának ujjbegy nagyságú sárga fészkét keskeny fehér szirmok övezik, melyek érés idején visszahajlanak. Szürkés-fehéres termése van. Számomra a kamilla egyet jelent a tikkasztó meleggel, nem véletlenül, hiszen igazi nyári növény, jól bírja a hőséget. A virágját június-júliusban gyűjtik, akkor a legjobb szedni, amikor a már rendesen kinyílt, de még nem kezd öregedni, azaz amikor a kamillamező látványra kifehéredik.

A kamillát a világ számos országában nagyüzemileg termesztik is, hazánk Argentínával, Bulgáriával és Egyiptommal a jelentősebb termesztők között szerepel.

Univerzális gyógynövény: gyulladáscsökkentő, segít az emésztési zavarok esetén és idegnyugtató hatása is van. Legtöbbször teaként fogyasztjuk, esetleg borogatáshoz, vagy inhaláláshoz. Gyorsítja a sebgyógyulást, a hegesedését, és apró bőrhibákat is remekül orvosol.

A szépségiparban is gyakori alapanyag, főként bőr és hajápolásra. Számos krém és kenőcs alapanyaga. Évszázadok óta használják fürdőként is nyugtató és fertőtlenítő hatása miatt, hatékonyan tisztítja a pórusokat.

És ha ez mind nem lenne elég, még növénydoktor is. Ha egy növényünk beteg, ültessünk mellé bátran kamillát, és a kornyadozó egyed legtöbbször felépül.

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE

Gátakkal körülvéve
Folyékony lételemünk: H2O

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2021. május 07. péntek