Vörös és Zöld

Almásfüzitő

Tartogassuk energiánkat! - Áramvonalas megoldások

Szemmel nem látható, kézzel meg nem fogható, életünk nélkülözhetetlen része, mi az? Van több jó megoldás, hiszen ilyen a levegő is, de én most az elektromos áramra gondoltam, amely nélkül modern kori életünk elképzelhetetlen lenne. Nem is mennék messzebb a saját háztartásunknál, ahol nekem nem a világítás hiányozna leginkább, hanem, hogy leállna a cirkófűtés, tönkremenne a nyáron szedett, lefagyasztott meggy, az egyéb mélyhűtött élelmiszerekről nem is beszélve, kézzel kellene mosnom, nem lenne internet, és nem tudnám feltölteni a mobilomat.

 

Természetesnek vesszük, hogy ezek az eszközök működnek, el sem gondolkodunk a mikéntjén, hiszen nem a boltban vesszük az áramot, egyszerűen ott van a falban. Annyi erőfeszítést sem kell érte tennünk, hogy hazacipeljük.

Tudják, honnan kerül a konnektorba?

Anélkül, hogy túlbonyolítanám, nézzük meg nagy vonalakban, mi a helyzet Magyarországon! Egyelőre áramtermelésünknek mindössze 10%-a származik megújuló energiából. Vannak források, melyek még ennél is alacsonyabbra becsülik ezt a részarányt, amely természetesen eltéréseket is mutathat évente és évszakonként. A paksi atomerőmű hazánkban ma a legnagyobb áramtermelő, nagyjából az országos szükséglet felét fedezi. A maradék 40%-ot főként kőolaj és lignit égetésével hajtott turbinák termelik meg. Eltérő mértékben, de minden erőmű terheli a környezetet. Az atomerőmű leginkább azzal, hogy a kiégett fűtőelemeit biztonságos tárolókban szinte felfoghatatlanul hosszú ideig őrizni kell. A gázturbinás és a szénerőművek ennél direktebb módon hatnak Földünkre, légkörünkre.

Szempont az is, hogy energiaforrásaink jelen tudásunk szerint korlátozottak, végesek. Ha áramszükségletünk Izlandhoz és Norvégiához hasonló módon teljes mértékben megújuló forrásból származna, talán kevésbé lenne fontos a megfontolt használata. De ahhoz, hogy unokáinknak is jusson energiaforrás és élhető levegő, jó lenne, ha ki ki a maga lehetőségeivel élne, és megfontoltan használná az elektromos áramot.

Szerintem a fogyasztás említett láthatatlansága az egyik ok, hogy sokan nem takarékoskodnak vele, sőt inkább azt mondanám, hogy nem bánnak vele felelősen. Nem látjuk, mert ugyan ott a villanyóra és a villanyszámla, de az egyiket nem nagyon szoktuk nézegetni, a másikat pedig csak havonta olvassuk el.

Egyáltalán miért kellene takarékoskodni, ha futja rá? Ha nem jelent gondot a számla kifizetése? Nos, egy dolog a szolgáltatás ára, és egy másik a környezetvédelmi összefüggés. Szerintem amúgy számít, hogy mennyi fizetünk, mert ugyan miért dobnánk ki a pénzt az ablakon értelmetlenül. Ami pedig a környezetet illeti, ma már nem menő, vagy trendi, ha valaki nem környezettudatos.

Tehát miért takarékoskodjunk? Azért, hogy azt a kis mennyiséget, amit nem használunk, ne kelljen megtermelni, így ezzel is kevesebb terhelés érje a környezetet. Az el nem fogyasztott áramot ugyanis nem állítják elő, hiszen az áram nem tárolható. Ez tiszta nyereség! És ne mondja senki, hogy ugyan mit számít, ha egy izzó pár órán át fölöslegesen világít! A környezetvédelemben fokozottan igaz a sok kicsi sokra megy igazsága.

Adok is pár tippet, mit tehetünk környezetünkért otthon a hétköznapokban azzal, hogy megfontoltabban fogyasztjuk az áramot.

·         Csak „A” energiaosztályba tartozó gépeket vegyünk, mert ezek fogyasztják a legkevesebb energiát.

·         Ne mossunk kétnaponta, gyűjtsünk össze egy teljes mosógépnyi ruhát! Ha nem indokolt a magas hőfok, márpedig ritkán az, mossunk 40 fokos programmal! Ez azért fontos, mert a mosógép fogyasztásának nagy részét a vízmelegítés teszi ki.

·         Akinek nincs szárítógépe, szerintem ne is vegyen, mert ez egy igazi áramvámpír!

·         Ne folyassuk fölöslegesen a meleg vizet (megjegyzem, a hideget sem kellene!), mert ezzel nem csak a vizet, de az áramot is pazaroljuk.

·         A vasalással várjunk, míg ruhánk megszárad! Ha nedvesen vasalunk, vasalónk sokkal több energiát vesz fel.

·         A vízforralóba csak annyi vizet töltsünk, amennyit el is használunk! Így megtakarítjuk azt az energiát, amelyet a fölösleges víz forralására fordítanánk haszontalanul, ráadásul a csapból ok nélkül kiengedett vizet sem engedjük le a lefolyóba vízpazarló módon.

·         Ne nyitogassuk, és ne tartsuk hosszan nyitva fölöslegesen a hűtőszekrény ajtaját!

·         Ha nem használunk egy gépet, kapcsoljuk ki! A tévé és számítógép sokat fogyaszt alvó üzemmódban is. Telefonunk töltője például egy hatodát fogyasztja normál teljesítményének, ha a konnektorba dugva hagyjuk.

Ezek mind apróságok és mégis számítanak. És mivel apróságok, nem kerül nagy erőfeszítésbe követni a tanácsokat!

Szívesen venném, ha megosztanának velem jó tippeket!

Országunk ritka vendége: a szalakóta
Egy egész patikára való gyógyszert helyettesít az ...

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2021. május 07. péntek